Tieners tegen kwalen

Jong en oud versterkt elkaar in nieuw MAX-programma Tieners tegen kwalen

Het nieuwe MAX-programma Tieners tegen kwalen – het vervolg op het impactvolle Kleuters tegen kwalen – draait om een bijzonder sociaal experiment: welke invloed hebben jong en oud op elkaar? 8 ouderen en 8 tieners ontdekken wat er gebeurt zodra ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners? Tieners tegen kwalen is te zien vanaf woensdag 14 augustus 2024 om 21.30 uur bij MAX op NPO 1.

Kwaliteit van leven verbeteren

Van alle 75-plussers in Nederland voelt meer dan de helft zich eenzaam en bij de 85-plussers is dat zelfs bijna driekwart. Dat heeft te maken met verlies van partners, leeftijdsgenoten en gezondheid, maar ook met gebrek aan contact met andere generaties. Volgens de laatste onderzoeken kampt 60 procent van de Nederlandse jongeren met gevoelens van eenzaamheid en mentale stress. De tieners die zich hebben opgegeven voor dit experiment zijn tussen de 13 en 16 jaar oud en hopen met hun deelname de kwaliteit van leven te verbeteren.

Zorgcentrum Roomburgh

Gedurende 6 weken opent Zorgcentrum Roomburgh in Leiden haar deuren voor dit project. Elke week staat een ander thema centraal, zoals leiding nemen en vertrouwen geven. Onder toeziend oog van 4 experts worden de deelnemers zowel fysiek als mentaal uitgedaagd, onder meer tijdens verschillende activiteiten.

Het team van experts van Tieners tegen kwalen

Het team van experts bestaat uit klinisch psycholoog Robin van den Kieboom, bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie Tineke Abma, ontwikkelingspsycholoog en expert in het tienerbrein Lysanne te Brinke en sportcoach Remy Verweij. Tijdens de opdrachten en uitjes leren de deelnemers elkaars belevingswereld kennen. Ze ontdekken dat ze meer gemeen hebben dan ze vermoeden en sluiten bijzondere vriendschappen.

Tieners tegen kwalen, vanaf woensdag 14 augustus 2024, om 21.30 uur bij MAX op NPO 1.

(Foto: Omroep MAX, Elvin Boer)

Geef een reactie