oudste stad Heerlen

Is Heerlen de oudste stad van Nederland?

Tot op heden wordt aangenomen dat Nijmegen of Maastricht de oudste steden van Nederland zijn. Maar onderzoekers in Heerlen trekken dat in twijfel. Door nieuw onderzoek mengt Heerlen zich in de strijd om de titel ‘oudste stad van Nederland’. 

Opgravingen

In het Thermenmuseum, een voormalig Romeins badhuis, in Heerlen wordt onderzoek gedaan. Deze opgravingen moeten nieuwe informatie opleveren over de datering en de functie van het badhuis. Het onderzoek loopt nog volop en kan enige tijd duren. Het is een archeologisch monument waardoor er niet met machines wordt gegraven, maar met de hand. Wel is al duidelijk dat het badhuis stamt uit de eerste helft van de eerste eeuw.

Wie is de oudste?

De vraag welke stad de oudste is blijft nog even onbeantwoord. Is het Heerlen (Coriovallum) of toch Nijmegen (Ulpia Noviomagus Batavorum) of misschien toch Maastricht (Trajectum ad Mosam)? Het is een belangrijk onderzoek, zegt conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum tegen 1Limburg. “Want het zou dus zomaar kunnen dat dit het oudste Romeinse gebouw van Nederland is.”

(Bron: NOS)

Geef een reactie