Capitol Hill, inauguratie

Hoe gaat de inauguratie in zijn werk?

De Amerikaans hoofdstad Washington maakt zich op voor de inauguratie, beëdiging, van de 45ste president van Amerika. Terwijl de wereld op die dag toekijkt hoe Donald Trump zijn eed aflegt op de trappen van het Capitool, houden de federale veiligheidsdiensten alles wat daaromheen gebeurt nauwlettend in de gaten. Het is een dag vol tradities.

20 januari 12.00 uur

Eens in de 4 jaar kiezen de Amerikanen een president. Sinds 1856 heeft het land 2 politieke partijen: de Republikeinen en de Democraten. De president is afkomstig van een van deze partijen. De verkiezingsdag is altijd begin november en in een schrikkeljaar. De tijd tot de inauguratie gebruikt de nieuwe president om zijn kabinet samen te stellen en de oude president draagt zijn werk over. De inauguratie vindt al sinds 1937, toen Roosevelt president werd, plaats op 20 januari om 12.00 uur. Een president mag hooguit tweemaal tot president gekozen worden.

De dag staat bol van tradities

De dag kent een aantal tradities. De eerste is een bezoek aan St. John’s Episcopal Church voor de Morning Worship Service. Deze traditie is nog nooit overgeslagen sinds Franklin D. Roosevelt en zijn vrouw hier op 4 maart 1933 mee begonnen. Een andere is de Procession to the Capitol. De aanstaande president gaat naar het Witte Huis, haalt zijn voorganger op om vervolgens samen naar Capitol Hill te gaan.

Het afleggen van de eed

Eerst legt de nieuwe vice-president Mike Pence de eed af. Zijn eed verschilt van die van de president: Ik Micheal Richard Pence zweer plechtig (of bevestig) dat ik de Constitutie van de Verenigde Staten zal ondersteunen en verdedigen tegen alle vijanden, binnenlands of buitenlands; dat ik daarvoor het ware geloof en trouw zal dragen; dat ik deze verplichting vrij en zonder mentale reserveringen of plannen van ontduiking aanpak; en dat ik goed en trouw aan de taken zal voldoen die het ambt met zich meebrengt. Zo waarlijk helpe mij God almachtig.”

“I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States. So help me God”

Precies om 12.00 uur wordt de eed afgelegd door de opperrechter van het hooggerechtshof. Dit keer is dat John Robberts Jr. Trump legt bij het afnemen van de eed zijn rechterhand op een door hemzelf gekozen bijbel. Deze traditie begon bij Amerika’s eerste president George Washington. “Ik Donald John Trump zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen en dat ik naar mijn beste vermogen de grondwet van de Verenigde staten zal bewaren, beschermen en verdedigen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig”

Daarna spreekt Trump het land toe. Wat er in zijn inaugurele rede staat blijft tot het laatste geheim. Verwacht wordt dat zijn speech ongeveer 20 minuten duurt. Naast Trump spreken ook verschillende religieuze leiders. Donald en Melania Trump gaan na de beëdiging lunchen in het Capitool en nemen deel aan een parade over Pennsylvania Avenue. Tijdens alle ceremonieel wordt de inboedel van de Obama’s verruild voor die van de Trumps. Want aan het einde van de dag na alle defilés en feesten gaat het echtpaar Trump naar hun nieuwe adres 1600 Pennsylvania Avenue: Het Witte Huis.

Veiligheidsoperatie

Bij de inauguratie van Donald Trump worden ongeveer 900.000 mensen verwacht in Washington. De beveiligingskosten: rond de 100 miljoen dollar. Om de beveiliging zoveel mogelijk te waarborgen worden en ruim 28.000 leden van de Amerikaanse geheime dienst, de transportveiligheidsraad, de FBI, de politie, de kustwacht en staatsbosbeheer opgeroepen. De schatting is dat circa honderd groepen rond de inauguratie tot in het weekend in Washington gaan demonstreren, sommigen voor, anderen tegen Trump.

In 1988 deed Trump Nederland aan. Hij bezoekt Amsterdam en geeft een interview aan Lieke Noorman van Avenue, onder andere over zijn aspiraties om president te worden.

In Wekker-Wakker! is schrijver Hajo Smit te gast. De Trump-biograaf voorspelde de overwinning van Trump. De inauguratie is live te volgen om van 17.15 tot 18.45 uur bij de NOS op NPO 1.

(Bron: NOS/Trouw/7days)

Geef een reactie