Het Saskia-ontbijt

In het oudste gebouw van Amsterdam ligt Saskia van Uylenburgh (1612-1642) – ‘huysvrouw’ en muze van schilder Rembrandt van Rijn – begraven. Elk jaar op 9 maart, precies om acht over half negen ‘s ochtends, valt een zonnestraal op haar graf. Jaarlijks wordt bij dit bijzondere moment stilgestaan tijdens het Saskia-ontbijt.

Model en muze

Saskia van Uylenburgh was de vrouw van schilder Rembrandt van Rijn. Ze werd in Leeuwarden geboren als dochter van de jurist Rombertus van Uylenburgh en Sjoukje Ozinga. Ze was de jongste van 8 kinderen. Saskia stond model voor een aantal van zijn werken. Samen kregen ze 4 kinderen, waarvan alleen de jongste,Titus, het overleefde. Ze overleed in 1642 op 29-jarige leeftijd, voor zover bekend aan tuberculose. Kort voor haar overlijden had Rembrandt de Nachtwacht volbracht. In de jaren na haar dood richtte de schilder zich op etsen en tekeningen. Rembrandt van Rijn trouwde nooit opnieuw.

Saskia-ontbijt

Woensdag 9  maart 2016 wordt er vanaf  07:50 uur een ontbijt georganiseerd in de Oude Kerk in Amsterdam. Traditioneel wordt hier met muziek en gesproken woord bij stilgestaan. Spreker is dit jaar de kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six. Hij vertelt over de relatie van de familie Six met Rembrandt en het beroemde portret van Saskia, dat tegenwoordig in de Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel hangt.

Kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six is dinsdag 8 maart 2016 te gast in Tijd voor MAX Radio op NPO Radio 5.

Geef een antwoord