Het Hoge Noorden

Het Hoge Noorden: Dionne Stax ontmoet inspirerende en avontuurlijke Nederlanders in Scandinavië

Wat is de aantrekkingskracht van een geïsoleerde plek met een extreem poolklimaat in het noorden van Noorwegen? Hoe is het om zelfvoorzienend te leven in de Zweedse wildernis? Wat beweegt iemand ertoe om op latere leeftijd een noorderlichtcentrum op te richten, ver boven de poolcirkel? In de nieuwe documentaireserie Het Hoge Noorden trekt Dionne Stax een jaar lang door Scandinavië. Ze bezoekt Nederlanders die kozen voor een nieuw bestaan. Daarnaast ervaart ze hoe het is om op deze, vaak afgelegen, plekken te wonen door mee te draaien in hun dagelijks leven.

Leven in Het Hoge Noorden

Wonen in de Scandinavische wildernis klinkt idyllisch. Terug naar een eenvoudige levensstijl waarbij rust, ruimte en het wisselen van seizoenen leidend zijn. Maar aan de andere kant; waarom zou je willen wonen op een plek waar de winters lang en donker zijn en de zomers juist kort?

Waarom het roer om?

In Het Hoge Noorden volgt Dionne Stax 6 gezinnen die voor het ijzige noorden kiezen. Sommigen wonen er al een tijdje. Andere gezinnen maken nu plannen om te vertrekken uit Nederland. Wat beweegt deze mensen om het roer om te gooien? Om alles achter te laten en ergens ver weg van de bewoonde wereld te gaan wonen? Op die vragen probeert Dionne antwoorden te krijgen.

Bewondering

Dionne Stax: “Terug naar de basis, zo voelde mijn jaar waarin ik de ruigheid en onvoorspelbaarheid van het hoge Noorden mocht ervaren. Dromen van een leven daar is één, maar daadwerkelijk de stap zetten vergt veel moed, doorzettingsvermogen, zelfredzaamheid en een onbegrensde liefde voor de natuur. Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor alle families die zo lief waren om mij een jaar lang, door 4 seizoenen heen, een blik in hun leven te gunnen.”

Het programma Het Hoge Noorden is te zien vanaf maandag 27 maart 2023 om 20.20 uur op NPO 1.

(Foto: MAX/© Samie Reynaerts)

Geef een reactie