Herinneringscentrum Kamp Westerbork breidt uit

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat uitbreiden. De vele bezoekers en de grote collectie passen niet meer in het huidige gebouw. Er komt een nieuw museumgebouw dat bijna 2 keer zo groot wordt. “Westerbork was de laatste halte voor de vernietigingskampen in nazi-Duitsland. Wij hebben de taak dat hele verhaal te vertellen en te duiden, van begin tot het einde. Ook dat lukt niet in het huidige gebouw”, aldus directeur Dirk Mulder.  

(On)volledige collectie

In de huidige opzet ontbreekt de ruimte om de volledige collectie te laten zien en het verhaal over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Het centrum wil ook dat een deel van de geschiedenis digitaal op te vragen is. Met speciale apparatuur is het dan mogelijk rond te kijken op het voormalig kampterrein. Zo is dan te waar iemand verbleef en onder welke omstandigheden diegene in het kamp heeft geleefd.

Financiering

Voor de realisatie van het herinneringscentrum is 5 tot 6 miljoen euro nodig. De provincie Drenthe heeft hiervan al 1 miljoen euro gegarandeerd. Het Rijk zal ook een bijdrage leveren voor de uitbreiding aangezien het centrum een nationale functie heeft. Daarnaast wil Mulder het Vfonds (Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) om geld vragen.

Groot aantal bezoekers

In 1983 opende Herinneringscentrum Kamp Westerbork haar deuren. Door de enorme bezoekersaantallen wordt er in 1987 al een stuk aangebouwd. Eind jaren 90 werd het huidige gebouw gerealiseerd. Dit gebouw kan tot 120.000 bezoekers verwerken. In 2015 bezochten 170.000 mensen het herinneringscentrum. In 2018 moet het nieuwe Herinneringscentrum Kamp Westerbork gerealiseerd zijn.

(Bron: NOS/RTV Drenthe)

Geef een reactie