Gezocht: look-a-like van Vincent van Gogh

Een wereldwijde zoektocht moet het best gelijkende evenbeeld van Vincent van Gogh opleveren. Diegene wordt overgevlogen naar Vancouver en staat daar model voor een bronzen beeld van de getalenteerde Nederlandse schilder.

Evenbeeld

De Canadese schrijver en kunstenaar Douglas Coupland zoekt de hele wereld af naar de beste look-a-like van Vincent van Gogh. Hij heeft een opdracht liggen om een bronzen beeld van de schilder te maken en wil met behulp van een evenbeeld van Van Gogh en een 3D-scanner een zo goed mogelijk gelijkend beeld te maken.

Stemmen

Op zijn website kan iedereen die vindt dat hij op Vincent van Gogh lijkt een foto van zichzelf toevoegen. De bezoekers van de site stemmen vervolgens op de deelnemers en de persoon die volgens Coupland het meest op de schilder lijkt krijgt een geldsom en wordt samen met een medepassagier naar keuze naar Vancouver overgevlogen. Daar zal de winnaar model staan voor het beeld. Coupland: “Het kan uw buurman zijn, iemand van uw werk, of u zelf.”

Nederlander in de running

Momenteel hebben 2 mannen de meeste stemmers achter zich. De Zweed Ivar staat op nummer 1 en Nederlander Cor Klapwijk heeft nog wel wat stemmen nodig om hem in te halen. Stemt u mee? Ga dan naar de website en zet de selectie op ‘Votes’. U ziet dan de deelnemers met de meeste stemmen en op het moment van schrijven staat Cor Klapwijk op de 2e plek.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Misschien is plastische chirurgie een idee. Kan meteen een oor afgesneden worden. … Wanneer houdt deze gekte eens op. Iedereen weet nu wel welke gek van Gogh was. En de uitverkorenen hebben nu wel genoeg verdiend aan die stakker. Laat van Gogh nu maar verder met rust. Er zijn nu inmiddels zoveel vervalsingen gemaakt en als echt beoordeeld, dat er meer schilderijen bestaan, als hij ooit heeft kunnen schilderen, in een mensenleven. Daarbij moet rekening worden gehouden, met het feit: dat vroeger een groot aantal schilderijen is weg gegooid en vernietigd, omdat niemand die troep in huis wilde hebben. Uit puur medelijden, namen mensen een schilderij in ontvangst, dat onmiddellijk in de vuilnisbak verdween, als van Gogh weer vertrokken was. Bovendien had hij geen tijd om te schilderen, omdat hij dagelijks een brief schreef naar zijn broer en zijn ouders, die ook elke keer weer naar het postkantoor moest worden gebracht. … Die hele van Gogh gekte is volksverlakkerij, van de uitverkorenen, om geld te verdienen over lijken. Net als Anne Frank, dat kind wordt ook helemaal uitgemolken, door de uitverkorenen, met als hetzelfde argument, geld verdienen over lijken. Ik kan me een voorval herinneren uit mijn jeugd, in de jaren zestig. Er was een bejaarde man, in Eindhoven, die meerdere schilderijen van van Gogh in huis had. Gekregen van zijn ouders, die Vincent persoonlijk gekend hadden, van zijn tijd in Brabant. In die tijd werd door een clubje uitverkorenen al een collectie aangelegd van Vincent van Gogh, met de bedoeling om daar later heel veel geld mee te gaan verdienen. De oude man werd door een tussenpersoon in contact gebracht, met dat clubje geldwolven. Eerst wilde ze de schilderijen gratis in ontvangst nemen. Toen dat niet lukte, boden ze een klein bedrag (met de vermelding dat het om vervalsingen ging). De oude man had de schilderijen uit de eerste hand, dus hij was overtuigd van de echtheid. Ze hadden voor hem een emotionele waarde. Nu moet je weten, dat er in die tijd schilderijen van Van Gogh werden weggegooid, omdat niemand die lelijke dingen wilde. Dus wie gaat nu schilderijen vervalsen van een schilder die niemand wil hebben? … Op een dag was de man overleden: en over de schilderijen werd nooit meer gesproken. Totdat, ik 15 jaar later, een stukje in de krant las, dat er op een zolder, ergens in het land, schilderijen ontdekt waren van Vincent Van Gogh. Ze waren een vermogen waard. Over de herkomst werd heel geheimzinnig gedaan. Ik ben er van overtuigd, dat het de schilderijen waren van de oude man in Eindhoven.