2018

Gelukkig Nieuwjaar! 2018 begint ook in Azië

2018 is in de westerse wereld al meer dan  1 maand bezig, maar in sommige Aziatische landen breekt het nieuwe jaar pas op 16 februari aan. Hoe zij dat daar vieren? Wij zoeken het uit. 

Waarom 16 februari?

De datum waarop Nieuwjaar wordt gevierd in sommige Aziatische landen is elk jaar anders. Dit komt omdat in landen als China, Vietnam en Zuid-Korea gebruik wordt gemaakt van het zogenoemde lunisolaire kalenderstelsel, ook wel de maankalender genoemd. Deze kalender stelt dat een nieuw jaar begint bij de 2e nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit gebeurt altijd tussen 21 januari en 20 februari. De datum waarop het nieuwe jaar begint, wisselt dus.

Verschillende benamingen

Hoewel het nieuwjaarsfeest in meerdere landen op dezelfde datum wordt gevierd, is het wel zo dat het feest in elk land een andere naam heeft. Zo heet het in Vietnam Tet (afkorting van Tết Nguyên Đán), in beide Korea’s Seollal, wordt het in Tibet Losar genoemd en heet het in het oud-Chinees China Chūn Jié. In China wordt het ook vaak het Lentefestival genoemd, omdat het feest ook tegelijk het begin van de lente aangeeft. Ook is het in China en Korea zo dat elk jaar is verbonden aan een teken in de dierenriem. Deze dieren zijn allemaal verbonden aan een aantal jaartallen en rouleren. 2018 wordt het jaar van de hond.

Internationaal gezien is de term Lunar New Year (letterlijk: maan nieuwjaar) ook gebruikelijk. Dit is meer een overkoepelde term voor het gehele Nieuwjaar zoals dat gevierd wordt in deze Aziatische landen. In ons land wordt het ook vaak Chinees Nieuw Jaar genoemd, omdat het meestal de Chinezen zijn die het uitbundig vieren in Nederland.

Wat gebeurt er tijdens deze nieuwjaarsvieringen?

Nieuwjaar is in de Korea’s, China, Vietnam en Tibet een echt familiefeest dat officieel 15 dagen duurt. De meeste festiviteiten duren echter zo’n 3 dagen. Mensen met familie op het platteland trekken massaal weg uit de stad, zodat deze in sommige gevallen echt kunnen leeglopen. Samen eten is een belangrijk aspect in alle landen en in Vietnam en China zijn de optochten ook niet weg te denken.
Chinees Nieuwjaar
Bij de optochten spelen tijgers, draken en eenhoorns de hoofdrollen. Voor deze dieren wordt sla opgehangen aan de gevels van huizen die de dieren in hun mond nemen en weer uitspugen tegen de deuren. Dit brengt geluk. Een vast onderdeel is ook het afsteken van vuurwerk, wat kwade geesten moet verjagen.

In Tibet, wat een boeddhistisch land is, is de viering anders. Daar lopen monniken mee in verschillende optochten waar vaak geen dieren aan te pas komen. In Tibet is het ook gebruikelijk om het huis op te ruimen voor Nieuwjaar. Korea kent niet zulke grootschalige optochten.

Andere Aziatische landen

Zoals hierboven beschreven wordt het jaar 2018 op 16 februari 2018 slechts in een aantal Aziatische landen ingeluid. In landen zoals Thailand wordt de boeddhistische kalender gebruikt, waardoor Nieuwjaar daar ook op 1 januari valt. De jaartelling is wel volledig anders, want zij leven daar nu in het jaar 2061.

Zelf Chinees Nieuwjaar ervaren

Wilt u Chinees Nieuwjaar zelf ervaren? Dat kan. In veel grote steden worden op 15 en 16 februari 2018 verschillende vieringen georganiseerd in de chinatowns. Op de Dam in Amsterdam wordt op 15 februari om 18.15 uur een drakenparade gehouden die gevolgd wordt door een vuurwerkshow om 20.00 uur.

Tijd voor MAX besteedt op 16 februari 2018 aandacht aan Chinees Nieuwjaar. Er komt een heuse draak in de studio, die ook te zien is tijdens nieuwjaarsoptochten.

(Bron: Lonely Planet, Wikipedia, Het Parool, Amersfoortse Courant,  Dagblad van het Noorden)

Geef een reactie