Cover Jailhouse Rock Elvis Presley

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter ‘Jailhouse Rock’

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter het nummer Jailhouse Rock

Hekwerk Music gates

Op 26 april 1957, ongeveer een maand nadat Elvis voor net iets meer dan 100.000 dollar het landgoed Graceland heeft gekocht, wordt het hekwerk vervangen door de iconische ‘music gates’. Het is hetzelfde hekwerk waardoor nog altijd jaarlijks honderdduizenden betalende bezoekers passeren, om het huis en het graf van Elvis te bekijken.

De dag nadat het hek is geplaatst vertrekt Elvis met zijn entourage per trein naar Hollywood, om zich voor te bereiden voor de opnames van zijn 3e speelfilm Jailhouse Rock. Tijdens de treinreis luistert Elvis voor de 1e keer naar een aantal nummers die voor de film in aanmerking konden komen.

Het nummer en de film Jailhouse Rock

Elvis zingt in de film 6 liedjes, de opnames daarvan vinden ook in Hollywood plaats. De film zou oorspronkelijk uitgebracht worden onder de titel Ghost of a Chance. Maar nadat componistenduo Jerry Leiber & Mike Stoller het script van de film hadden ontvangen, lijkt het hen een geweldig idee om een nummer te schrijven waarin Elvis in de film over een gevangenis zou zingen.

De filmstudio en de platenmaatschappij zijn zo onder de indruk van het nummer Jailhouse Rock, dat ze besluiten de film dezelfde naam uit te brengen.

Elvis manager Colonel Parker zorgde ervoor dat platenmaatschappij RCA ruim een maand voordat de film in première zou gaan, “Jailhouse Rock” op single uitbracht. Hij was er namelijk van overtuigd dat het een grote hit zou worden, en dat fans naar de bioscoop zouden gaan om Elvis het nummer te zien zingen.

Beluister hier het gesprek met Charley Moolhuizen in Lunch Lekker met Daniel Dekker.

Groot succes

Op de dag dat Jailhouse Rock in de bioscoop verschijnt, 8 november 1957, staat de gelijknamige single op de 1e positie van de Amerikaanse Top 100. In totaal blijft de single 7 weken lang bovenaan de hitlijst staan en zijn de theaters waar de film te zien is, uitverkocht.

Omdat er niet genoeg liedjes in de film zitten om er een album van uit te brengen, verschijnt Jailhouse Rock samen met 4 andere nummers uit de film op een gelijknamige EP (extended play).

Naast de bekende standaard single opname, bestaat er ook een zogenaamde filmversie. Deze wordt niet door de platenmaatschappij uitgebracht, maar is alleen in de film te horen.

Opname info Jailhouse Rock:

  • Datum: Woensdag 31 juli, 1957
  • Locatie: MGM Sound Stage – Hollywood, California
  • Opname: Take 2
  • Producer: Jeffrey Alexander
  •  Overige muzikanten: (bekend): gitaar: Scotty Moore, piano: Dudley Brooks. bas: Bill Black, drums: D.J. Fontana en vocals: The Jordanaires.

Nog een paar interessante feiten:

  • De opname van de single-versie vindtplaats op 30 april 1957, die van de filmversie 2 maanden later op 31 juli.
  • Tijdens filmopnames slikte Elvis per ongeluk een tandkapje (jacket) in. Hij moet daarna een aantal dagen in het ziekenhuis worden opgenomen om het te laten verwijderen en te herstellen.
  • De scène van de gevangenisshow is een voorbeeld van de legendarische optredens van Johnny Cash in de gevangenissen van Folsom Prison en San Quentin.

Jailhouse Rock van Elvis Presley

Over de foto: linksboven: Originele Amerikaanse Extended Play Jailhouse Rock. Rechtsboven: Jailhouse Rock Flipbook, door snel te ‘bladeren’ zie je Elvis dansen. Linksonder: Amerikaanse promotie sticker uit 1957 en rechtsonder: Originele Amerikaanse single versie, © Charley Moolhuizen.

Het MAX-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker is elke werkdag van 12.00 – 14.00 uur te horen op NPO Radio 5. 

Geef een antwoord