I’ll Remember You van Elvis Presley

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter I’ll Remember You

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter het nummer: I’ll Remember You.

Concert op Hawaii

Op 4 september 1972, de laatste dag van een reeks van 59 shows in het Las Vegas Hilton, organiseert manager Colonel Parker een persconferentie. Elvis vertelt aan de pers dat hij in januari een concert op Hawaii geeft. De Amerikaanse omroep NBC zorgt ervoor dat het optreden via een satellietverbinding in een groot deel van de wereld live te zien zal zijn. De in Nederland geboren Parker komt op dit revolutionaire idee, als hij het bezoek van president Richard Nixon aan China rechtstreeks op televisie ziet.

Oorspronkelijk zou het satellietconcert aan het einde van Elvis zijn tournee, op 18 november 1972 plaatsvinden. Maar omdat de documentairefilm Elvis On Tour tijdens dezelfde periode wereldwijd in de bioscopen draait, wordt de datum uitgesteld naar 14 januari 1973.

I’ll Remember You van Kui Lee

Omroep NBC geeft Marty Pasetta de opdracht om het event te produceren. Pasetta is geen onbekende op dat vlak. Eerder is hij namelijk al verantwoordelijk voor het in beeld brengen van prestigieuze Emmy- en Grammy tv-shows. The King wil er tijdens het event extra goed uitzien, en door gezond te eten en te sporten verliest hij maar liefst 11 kilo aan gewicht.

Tickets voor het concert zijn niet te koop, ze zijn enkel door middel van een donatie te verkrijgen. Elvis en zijn manager hebben namelijk besloten om de opbrengst van het concert te schenken aan het Hawaiïaanse Kui Lee kankerfonds. Het fonds is vernoemd naar een singer-songwriter uit Hawaii, die in 1966 sterft aan lymfeklierkanker.

Het toeval wil dat Elvis in datzelfde jaar het nummer I’ll Remember You van Lee heeft opgenomen. Het verschijnt dan als bonus-song op de soundtrack van zijn film Spinout. Voor Elvis betekent het nummer meer dan een bonus niemendalletje, want sinds 1972 maakt het deel uit van zijn setslist tijdens zijn vele concerten. Het kan dan ook niet anders dan dat hij het ook gaat zingen tijdens de satelliet show.

Aloha From Hawaii via Satellite

Een paar dagen voor de satellietuitzending is er een rehearsal show, een soort generale repetitie. NBC neemt de hele show op, voor het geval er tijdens de satellietshow technisch iets misgaat.

2 dagen daarna schrijft Elvis entertainment geschiedenis. Meer dan een miljard mensen zien The King tijdens het historische concert optreden en het nummer I’ll Remember You zingen. Aan het eind van de show gooit hij als dank zijn peperdure American Eagle cape in het publiek.

Inwoners van de Verenigde Staten krijgen de show pas 3 maanden later te zien, omdat op dezelfde dag de finale van de Super Bowl wordt gespeeld. Parker beloont het geduld van de Amerikanen met een aantal extra nummers, die Elvis speciaal voor hen na het satellietconcert heeft opgenomen.

Nog een paar feiten:

 • Het album van het Aloha From Hawaii concert ligt binnen een week in de winkel.
 • Het album bereikt de nummer 1 positie van de Amerikaanse Billboard albumlijst. Daarvoor moet het Pink Floyd album Dark Side Of The Moon wijken.
 • 3 weken na de release wordt het album beloond met goud, en daarna volgt 5× platina!
 • Wereldwijd kijken er meer mensen live, dan naar de maanlanding in juli 1969.
 • Aloha From Hawaii is nog altijd de meest bekeken entertainmentshow door 1 artiest.

I'll Remember You van Elvis Presley

(Foto’s: boven – Amerikaanse Aloha From Hawaii album, Jukebox EP met titel strips en een Elvis Records & Tapes Catalog uit 1973. Onder – 2 cd boxsets, 8-track en een Amerikaanse Reel To Reel tape. © Charley Moolhuizen.)

Geef een reactie

Reactie

  johnny2523 says:

  Als elvis fan moet ik een paar correcties maken. Elvis zong I’ll remember you inderdaad vanaf 1972 maar niet tijdens heel veel concerten.. wel leuk feitje is dat hij het zong op 4 september 1972 en tijdens de middag show in madison square garden op 10 juni.

  Ook lag het album niet binnen een week in de winkel.. de madison square garden lp wel.. aloha from hawaii kwam pas op LP uit op 1 february toen Elvis weer in Las Vegas aan het optreden was.

  Aloha from hawaii was vooral door parker bedacht om Elvis in amerika te houden omdat hij naar europa wilde.. iets wat Parker niet kon omdat hij geen paspoort had, het was een zoethoudertje om Elvis die plannen op te laten geven, maar toch over de gehele wereld te laten zien. Er kwamen zat aanbiedingen voor Elvis om op te treden in verschillende landen, maar dit werdt afgehouden door Parker.