I'll Be Home On Christmas Day  van Elvis

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal achter I’ll Be Home On Christmas Day

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: I’ll Be Home On Christmas Day.

Folk

Elvis arriveert op 15 maart 1971 in Nashville. Het is de wens van zijn platenmaatschappij, dat er de komende dagen genoeg materiaal wordt opgenomen voor een pop, gospel en kerstalbum.

De artiest zelf denkt daar heel anders over. Hij heeft zijn zinnen gezet op een ‘Folk’ album. Als de sessie om 18.00 uur in de avond start, neemt Elvis 4 nummers op. 2 daarvan zijn geschreven door de Canadese singer-songwriter Gordon Lightfoot. Rond half 2 ‘s nachts geeft hij aan veel last van zijn oog te hebben. Aan de sessie komt daardoor vroegtijdig een eind.

De volgende dag vliegt Elvis terug naar Memphis, waar een oogarts vaststelt dat de zanger niet alleen een ontsteking aan het oog heeft, maar ook glaucoom, een erfelijke oogziekte waarbij je op den duur blind kunt worden. Elvis wordt uit voorzorg voor enkele dagen opgenomen.

De kerstman

Op zaterdag 15 mei keert Elvis terug naar RCA Studio-B, om alsnog nieuw materiaal op te nemen voor de 3 gewenste albums. Om de druk op te voeren heeft de platenmaatschappij via een persbericht al laten weten dat er een nieuw kerstalbum van Elvis zal verschijnen.

Om de juiste sfeer te creëren, heeft producer Felton Jarvis een versierde kerstboom in de studio laten plaatsen, compleet met ingepakte cadeautjes er onder. Ook is de beroemde studio uitgelicht met stemmige groene en rode lampen. En om helemaal af te maken, loopt één van Elvis’ bodyguards rond als kerstman.

Hoewel Elvis er hard om moet lachen, begint hij met tegenzin aan de taak die hem is opgedragen. Pas als de studiomuzikanten de blues klassieker Merry Christmas Baby beginnen te jammen, komt The King in de stemming.

En dat blijkt ook wel, want als rond 4 uur ’s ochtends de sessie erop zit, is de helft van het inmiddels aangekondigde kerstalbum al opgenomen.

I’ll Be Home On Christmas Day 

Op de 2e dag neemt Elvis de overige kerstnummers op. Hij begint de opnamesessie met een nummer dat geschreven is door Michael Jarrett. Omdat Elvis niet helemaal tevreden is over het resultaat van het nummer, doet hij een maand later opnieuw een poging. Ditmaal in een meer blues stijl.

Jarrett schreef ‘I’ll Be Home On Christmas Day’ op kerstavond in 1969. Het was toen voor hem een manier om zijn liefdesverdriet op dat moment te verwerken. Tijdens het persoonlijke nummer noemt hij in één van de coupletten de namen van zijn 4 kinderen; Little John, Michele, Christine en Kelly.

Als het kerstalbum ‘Elvis Sings The Wonderful World of Christmas’ op 20 oktober 1971 wordt uitgebracht, komt Jarrett erachter dat het couplet waarin de namen van zijn kinderen worden genoemd, niet is opgenomen. De schrijver snapt dat de namen voor Elvis niet echt relevant zijn, en hij ze daarom heeft weggelaten.

Ruim 3 decennia later komen er nieuwe opnames van de kerstsessie uit 1971 boven water. En wat blijkt, Elvis heeft tot Jarrett’s grote verrassing wél een versie met de 4 namen van zijn kinderen opgenomen! Die opnames zijn vanaf dat moment het mooiste kerstcadeau dat de familie Jarrett zich kan wensen.

Nog een paar feiten:

  • Naast I’ll Be Home On Christmas Day nam Elvis nog een nummer van Michael Jarrett op. De andere, ‘I’m Leavin”, werd zelfs op single uitgebracht.
  • Elvis Sings The Wonderful World of Christmas is het 2e officiële kerstalbum dat The King uitbracht. Zijn eerste, Elvis’ Christmas Album verscheen al in 1957.
  • Elvis 2e kerstalbum kreeg geen notitie in de Amerikaanse albumlijst. Kerstalbums werden namelijk tussen 1963 en 1973 niet toegelaten in de Billboard 200.
  • Van Elvis Sings The Wonderful World of Christmas werden in de Verenigde Staten 3 miljoen exemplaren verkocht.

Verschillende Amerikaanse releases waarop ‘I'll Be Home On Christmas Day’

Luister naar het programma Lunch Lekker met Daniel Dekker van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

( Foto: Verschillende Amerikaanse releases waarop I’ll Be Home On Christmas Day verscheen. © Charley Moolhuizen)

Geef een reactie