Eddy Christiani (98) overleden

Zanger en gitarist Eddy Christiani is maandagavond 24 oktober 2016 op 98-jarige leeftijd overleden. Bekend van zijn hits Daar bij de waterkant, Spring maar achterop en Hoe je heette, dat ben ik vergeten. Begin jaren 50 is Christiani de eerste Nederlander die een gouden plaat krijgt voor zijn lied Zeemanshart

Elektrische gitaar

De zanger wordt in de jaren 30 en 40 bekend dankzij zijn levensliederen en zijn gitaarsound. Christiani is zelfs de eerste artiest in Europa die een elektrische gitaar heeft. In 1939 is hij de eerste Nederlander die een gitaarsolo opneemt, met het nummer The Windmill. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij moet onderduiken vanwege problemen met de Kultuurkamer, stijgt zijn populariteit snel en ontwikkelt Christiani zich tot een groot popidool. De lezers van het muziekblad Tuney Tunes verkiezen Eddy Christiani in 1953 tot de populairste zanger van Nederland.

Voor de vuist weg

Zijn solo Wild Geese uit 1963 is een groot succes en wordt in de jaren daarna geregeld gecoverd. Met het combo van Tonny Eyk is hij vanaf 1966 jarenlang te zien bij Willem Duys in het tv-programma Voor de vuist weg en van 1975 tot 1985 presenteert hij bij de TROS het radioprogramma Gitariteiten.

In 1965 ontvangt Christiani de Gouden Harp voor zijn gehele werk. In 1977 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2005 kreeg hij de Edison Oeuvreprijs lichte muziek, wegens zijn ‘enorme verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis’. Op 89-jarige leeftijd, in 2007, neemt Christiani afscheid van zijn publiek met de theatertournee De engel op mijn schouder. Christiani werd geboren in Den Haag maar woont het grootste deel van zijn leven in Amstelveen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie