buurthuizen

Duizenden buurthuizen en wijkverenigingen staan op omvallen door coronacrisis

Ongeveer 2. 000 buurthuizen en wijkverenigingen staan op omvallen door de maandenlange sluiting als gevolg van de coronacrisis. Dat stelt LSA, het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners in het televisieprogramma Meldpunt.

Druppel op een gloeiende plaat

Het kabinet heeft inmiddels 17 miljoen euro toegezegd om buurthuizen en wijkcentra te steunen. “Dat is bij lange na niet genoeg”, aldus de LSA. “Alleen al de eerste maanden van de coronocrisis liepen de 7000 bij ons aangesloten buurtverenigingen ieder 11.000 euro mis, wat neerkomt op een totaal van 77 miljoen euro.” Van Mierlo: “Daarnaast gaat die 17 miljoen rechtstreeks naar de gemeente. Het is aan de gemeenteraad om te controleren of het ook aan de wijk- en buurthuizen uitgegeven wordt.” Als er niet snel meer structureel geld komt, dan verdwijnen honderden buurt- en wijkverenigingen.

Wijkcentra zijn cruciaal voor de bestrijding van eenzaamheid. Het Sociaal en Cultureel Planbureau meldde deze week in een rapport een verdubbeling van het aantal eenzame ouderen als gevolg van de coronacrisis. Vooral onder 75-plussers.

Wijkvereniging op omvallen

Wijkvereniging De Gravin uit Dordrecht is een van die verenigingen die de huur niet veel langer kunnen opbrengen. “Wij betalen 10.000 euro per kwartaal aan huur maar als daar geen inkomsten tegenover staan, dan houdt het snel op”, zegt Jaap van Asch, voorzitter van De Gravin in Meldpunt. De wijkvereniging heeft geprobeerd om de huur naar beneden te krijgen, maar vond geen gehoor bij de verhuurder, Stichting De Gravenhorst. De verhuurder wil eventueel wel meewerken aan lagere huur, maar wil dan ook invloed op hoe de activiteiten ingevuld worden door de wijkvereniging.

Invloed verhuurder op activiteiten

De verhuurder, Stichting De Gravenhorst, vindt dat de activiteiten onvoldoende coronaproof zijn. “Boven het door ons verhuurde wijkcentrum wonen 200 senioren, ik wil niet dat zij risico lopen door de activiteiten hier beneden”, aldus Rob Hagens van De Gravenhorst. “Onzin”, aldus Van Mierlo, “wij houden ons keurig aan het corona-protocol.” De LSA ziet meer soortgelijke voorbeelden waarbij de coronacrisis aangegrepen wordt om zich te bemoeien met de activiteiten die plaatsvinden in buurthuizen en wijkcentra.

Naar de rechter voor huurverlaging

Stichting De Gravin besloot eenzijdig nog maar 60 procent van de huur te gaan betalen. Hier was de verhuurder het niet mee eens en deze liet beslag leggen op de rekeningen van de wijkvereniging. Binnenkort zal de rechter zich buigen over de gang van zaken. Inmiddels zijn er al wel enkele tientallen rechtszaken gevoerd, waarbij de rechter heeft bepaald dat de lasten van de coronacrisis evenredig verdeeld moeten worden. In de meeste gevallen betekent dit een halvering van de huur. Wel moet de huurder goed onderbouwen dat de financiële problemen zijn ontstaan als gevolg van de coronacrisis.

Dit onderwerp komt op 11 september 2020 aan bod in het MAX-programma Meldpunt, 1920.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie