Heiligdomsvaart

Drukbezochte 55e editie van de Heiligdomsvaart van start in Maastricht

Eens in de 7 jaar wordt in Maastricht de eeuwenoude katholieke traditie de Heiligdomsvaart gehouden. Van 24 mei tot en met 3 juni 2018 is het tijd voor de 55e editie. 11 dagen lang staat Maastricht in het teken van religieuze en culturele festiviteiten rond de patroonheilige van Maastricht, Sint Servaas. Naar verwachting trekt het event zo’n 175.000 bezoekers, net zoveel als bij de vorige editie, in 2011.

Ommegangen met relieken

Het thema van de Heiligdomsvaart van 2018 is Doe goed en zie niet om. Van over de hele wereld komen er bezoekers naar de stad om de vele festiviteiten bij te wonen. Met als hoogtepunten de 2 ommegangen met relieken van heiligen op 27 mei en 3 juni. Onder de relieken bevinden zich kleding en voorwerpen of overblijfselen van heiligen die aan het volk getoond worden, een oude katholieke traditie.

Religieuze traditie sinds 1391

De religieuze traditie met de ommegangen is in 1391 gestart. Ook in het Duitse Aken en Susteren (Limburg) worden Heiligdomsvaarten gehouden. Die in Maastricht is echter de bekendste. Naast de beide ommegangen zijn er onder meer onderwijsprojecten, concerten, dansvoorstellingen, muziek- en toneeluitvoeringen, exposities en filmvertoningen.

Uitzending

Niet in de gelegenheid om de festiviteiten zelf bij te wonen? Lokaal is de eerste ommegang van de Heiligdomsvaart, die op 27 mei plaatsvindt ook via de televisie te volgen. De uitzending is een co-productie van de lokale omroep RTV Maastricht en regionale omroep L1. Er wordt uitgezonden vanaf het Vrijthof waar de processie langs de tribune trekt op weg naar de Sint Servaasbasiliek. Daarnaast is de Heiligdomsvaartprocessie ook te volgen via de Facebook-pagina en de website van RTV Maastricht.

(Bron: ANP, heiligdomsvaartmaastricht.nl, De Limburger)

Geef een reactie