inlogmethoden

Digitip: welke inlogmethoden zijn er allemaal?

Een wachtwoord is velen bekend. Maar hoe zit het met de vingerafdruk, gezichtsherkenning, pincode en het beveiligingspatroon?

Verschillende inlogmethoden

Om een apparaat te beschermen is het verstandig om een vergrendeling te gebruiken. In het verleden was dat standaard een wachtwoord op de computer en een pincode voor op de mobiele telefoon. Inmiddels zijn de opties om in te loggen flink uitgebreid. Welke optie het meest geschikt is voor u, is persoonlijk. Maar helemaal geen beveiliging instellen is af te raden. Iedereen kan dan namelijk zomaar de pc, tablet of telefoon ontgrendelen.

Patroon

Het beveiligingspatroon is een simpele beveiliging, die op apparaten met een aanraakscherm te vinden is. Op het scherm staan 9 stippen in een opstelling van 3 bij 3. Vorm met een vinger een patroon door de stippen te verbinden. Elke keer dat u de telefoon wilt ontgrendelen, tekent u het patroon na. Het is makkelijk te onthouden, maar daarom ook makkelijker te achterhalen. Iemand die over uw schouder meekijkt, kan soms zo zien wat voor patroon u hebt.

Wachtwoord

Oud en vertrouwd, maar nog steeds hartstikke veilig: het wachtwoord. De meeste wachtwoorden hebben eisen, zoals ‘minstens 8 tekens’ of ‘minstens 1 cijfer’. Daarmee dwingt het apparaat u om een sterk wachtwoord te maken. Over het algemeen geldt bij wachtwoorden: hoe langer, hoe beter. Lees hierover ook de eerdere Digitips: wachtwoord vergeten wat nu?, omgaan met wachtwoorden en een sterk wachtwoord maken.

inlogmethoden

Pincode

Veel telefoons zijn van tevoren ingesteld met een pincode van 4 cijfers. Wist u dat u ook een langere pincode kunt nemen? Net als bij wachtwoorden geldt hier: hoe meer cijfers, hoe veiliger. Met bijvoorbeeld 8 cijfers zijn veel meer combinaties mogelijk en is het wachtwoord dus moeilijker te kraken. Hoewel het handig lijkt om een geboortedatum of trouwdatum te nemen, is dit juist onverstandig. Die data kunnen online vindbaar zijn en dus makkelijker te kraken. Een combinatie is dan slimmer. Wat dacht u van uw postcode gevolgd door uw geboortejaar achterstevoren?

Vingerafdruk

Op veel telefoons zit tegenwoordig een vingerafdrukscanner. U scant 1 of meerdere vingers in. Wanneer u de telefoon wilt ontgrendelen, houdt u de vinger even op de juiste plaats. Een vingerafdruk als inlog kan snel zijn én u hoeft geen wachtwoord te onthouden. Het nadeel is dat het nog niet altijd even handig werkt. Soms herkent het apparaat de vingerafdruk niet goed en bent u alsnog in de weer met wachtwoorden. Maar, stel dat uw telefoon gestolen wordt, dan kan de dief niet zomaar in het apparaat komen. Uw vingerafdruk is niet te raden.

Gezichtsherkenning

Een vingerafdruk is uniek, maar een gezicht natuurlijk ook. Op een aantal laptops, tablets en mobiele telefoons is gezichtsherkenning beschikbaar. Bij het instellen maakt de camera een foto van uw gezicht en slaat deze op. Als het u het apparaat erbij pakt, scant deze automatisch het gezicht. Wordt u herkend, dan ontgrendelt het apparaat. Ook hier geldt dat het een makkelijke manier van inloggen is. En net als bij een vingerafdruk, is uw gezicht niet zomaar na te bootsen. Maar ook gezichtsscanners zijn nog volop in ontwikkeling. Bij slecht licht, of als u ineens een andere bril op heeft, kan het zijn dat het apparaat u toch niet herkent. Lees ook de Digitip: een apparaat beveiligen met gezichtsherkenning. 

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie