password

Digitip: maak een sterk wachtwoord

Wachtwoorden zijn uw toegang tot uw accounts op internet, of het nu gaat om e-mail of betaaldiensten. Ze zijn dan ook een geliefd doelwit van criminelen. Het maken van een sterk wachtwoord is daarom belangrijk. Maar hoe doet u dat nu?

Voor de hand liggende wachtwoorden zijn makkelijk te kraken. Een cijferreeks (123456), een woord (Geheim) of een combinatie van uw voornaam en geboortedatum (Rita1957) is door een computerprogramma dat hackers inzetten snel geraden. Onderstaande video Hoe kraakt iemand een wachtwoord laat zien hoe het kraken van een wachtwoord in zijn werk gaat. Geen overbodige luxe om ook uw wachtwoordgebruik onder de loep te nemen.

Basiswachtwoord bedenken

Een sterk wachtwoord bestaat uit een reeks van 6 tot 8 willekeurige letters en cijfers en wat leestekens. Hoe beter het wachtwoord, hoe lastiger het is om te onthouden. Er zijn wel trucjes om sterke wachtwoorden te maken die toch redelijk eenvoudig te onthouden zijn. U bedenkt dan voor uzelf een schema dat u altijd toepast. Bijvoorbeeld:

[Datum huwelijk][Naam website][Postcode ouderlijk huis][Leesteken]

Een wachtwoord voor een Google-account ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

  • 21031953Gmail1314AA!

En voor de website van MAX Vandaag wordt het dan:

  • 21031953MAXVandaag1314AA!

Zo heeft u steeds wisselende sterke wachtwoorden en hoeft u alleen maar te onthouden welk schema u altijd toepast.

Hulpmiddelen

Hoe langer het wachtwoord, hoe minder makkelijk het te kraken is. Vandaar dat u het advies om de hele zin te gebruiken ook tegen kunt komen. Maar op veel websites zit u aan een maximaal aantal tekens vast en is de zin al snel te lang. Controleer de sterkte van uw wachtwoord bijvoorbeeld via de wachtwoordcheck van veiliginternetten.nl.

Moeilijk om de wachtwoorden te onthouden? Gebruik een hulpmiddel. Het programma LastPass bijvoorbeeld.

(Bron: SeniorWeb) 

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een antwoord