iDEAL betaalmethode wordt vernieuwd

Digitip: wat is het nieuwe iDEAL?

Online betaalmethode iDEAL vernieuwt. Een nieuwe betaalpagina, persoonlijke profielen en ‘snel bestellen’. Wat gaat u ervan merken?

Een nieuwe lente, een nieuwe iDEAL

De lente van 2024 brengt een vernieuwd iDEAL met zich mee. Uiterlijk 1 juli is de vernieuwing volledig doorgevoerd. De komende periode krijgt u er dus mee te maken. Uw eigen bank laat weten wanneer het nieuwe iDEAL voor u klaarstaat.

Wat is iDEAL ook alweer?

iDEAL is een betaalsysteem. Iedereen die internetbankieren gebruikt, kan ermee betalen. iDEAL leidt gebruikers naar de site of app van hun eigen bank. De betaling gaat direct van de bankrekening naar die van de webwinkel. Praktisch alle Nederlandse webwinkels bieden een betaalmogelijkheid via iDEAL aan. Omdat betaling via de eigen bank loopt, is iDEAL een veilige betaalmethode. IDEAL bestaat inmiddels bijna 20 jaar.

Hetzelfde, maar anders

‘Same same, but different’, zeggen ze in Thailand. Hetzelfde maar toch anders. Zo is het ook met de veranderingen bij iDEAL. Aan het idee erachter verandert niet veel: de klant rekent af via de eigen bank. Hoe u dat doet en hoe het eruit ziet wijzigen wel degelijk. De betaalpagina wordt anders en gebruikers kunnen een iDEAL-profiel aanmaken. Ook richt iDEAL zich meer op webwinkelen en betalen via de telefoon.

Nieuwe iDEAL-betaalpagina

Momenteel werkt het zo: u stopt in een webwinkel een product in het winkelmandje. Op de bestel/selectie-pagina van de webwinkel kiest u een betaalmethode. Kiest u voor iDEAL, dan selecteert u de eigen bank. Bij het afrekenen komt u in de eigen bankomgeving terecht waar u de betaling goedkeurt. Dat proces gaat veranderen. Er komt een nieuwe iDEAL-betaalpagina, die bij elke webwinkel hetzelfde is. Betaalt u online iets met iDEAL, dan ziet dat er overal hetzelfde uit.

iDEAL-profiel

Nieuw is het zogeheten iDEAL-profiel. Daarin bewaart u uw voorkeursrekening en adresgegevens: nodig voor bezorging. Dit profiel vult u in bij de eigen bank, waar het ook wordt opgeslagen. Het is natuurlijk niet verplicht een profiel in te vullen. Maar de klant die zo’n profiel heeft, hoeft bij webwinkels geen adres meer in te vullen. Dat is handig en veilig: de winkel in kwestie slaat geen persoonsgegevens meer op. De winkel moet dan wel de optie ‘snel bestellen’ aanbieden.

Snel bestellen

Of u het iDEAL-profiel kunt gebruiken, hangt af van de webwinkel. Ziet u een knop ‘Snel bestellen’, dan is dat zo. Klik of tik erop en het iDEAL-profiel wordt opgehaald. Klik of tik op een knop ‘Betaling voltooien’. Als laatste bevestigt u de betaling en het bestellen is klaar.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Postmodern Studio / Shutterstock.com)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie

Reactie

    neeske says:

    Blijf graag op de hoogte