Duur 02:31
Gepubliceerd op 26 juni 2017

Betalen en pinnen in het buitenland

De vakanties staan weer voor de deur. Maar wie denkt dat pinnen en betalen met uw pinpas of creditcard vanuit het buitenland gratis is, heeft het mis. Er zijn in veel gevallen kosten aan verbonden. 

Transactiekosten

Binnen de Europese Unie moet een geldautomaat voorafgaand aan een transactie duidelijk vermelden welke kosten er in rekening worden gebracht. Deze instructies volgen over het algemeen op het beeldscherm van de automaat zodra u aan de transactie begint. Sommige automaten zijn voorzien van een sticker met informatie over de kosten. Banken mogen een transactievergoeding rekenen. De kosten hiervan kunnen variëren van 3 tot 6 euro per transactie boven op de normale omwisselkosten.

Pinnen buiten de EU

Ook op automaten buiten de de EU staat doorgaans vermeld wat de kosten zijn die in rekening worden gebracht. Het vraagt wat geduld om alles goed te lezen, maar dan weet u wel waar u aan toe bent. Wilt u de kosten niet betalen dan kunt de transactie afbreken. In grote steden in bijvoorbeeld Spanje en Duitsland, loont het om op zoek te gaan naar een goedkopere pinautomaat. Sommige banken berekenen ook nog een opslag bovenop de wisselkoers. De wisselkoers op vliegvelden is doorgaans ongunstig. U kunt beter pinnen op uw bestemming.

Keuzemenu pinautomaat

Wanneer u pint moet u in het buitenland doorgaans een heel menu doorlopen. Kies nooit voor de optie ‘direct currency conversion’, want dan krijgt u doorgaans een slechtere wisselkoers. Het apparaat vraagt u dan of hij moet omrekenen hoeveel euro u opneemt. U kunt beter kiezen voor ‘without coversion’.

Pinnen met creditcard

Pinnen met de creditcard uit een geldautomaat moet u alleen doen in noodgevallen. Het is erg kostbaar. Per pinbeurt betaalt u minimaal 4,50 euro. Dit is overigens binnen en buiten de Europese Unie gelijk. Alleen buiten de Europese Unie betaalt u ook nog extra omwisselkosten. Pinnen met een creditkaart in een winkel aan de kassa is in de eurolanden gratis.

Tips

Neem altijd het noodnummer van de bank mee zodat u uw pas kunt laten blokkeren mocht die kwijtraken. Zet voor vertrek niet te veel geld op de betaalrekening. Als het misgaat en uw pas wordt gestolen of u raakt hem kwijt, dan kunt u niet bij het geld. Laat wat op de spaarrekening staan en maak dit tijdens de vakantie in delen over naar de betaalrekening via uw mobiel of een computer. Boek dit dan niet over via de openbare wifi-verbinding, maar zoek het netwerk van uw verblijf op waar een wachtwoord voor vereist is. Dit is een beveiligd netwerk en dat zijn de openbare netwerken niet. Tegenwoordig is roaming binnen de gehele Europese Unie afgeschaft en heeft u toegang tot het 4G netwerk. Dit is ook een beveiligd netwerk.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 26 juni 2017.

(Bron: betaalvereniging.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Hoezo buitenland? Is de Europese Unie nog steeds buitenland? Als banken in Griekenland of Italie gesteund moeten worden, zijn we een eenheid, maar als we geld op moeten nemen is het ineens buitenland.

    Dodeweerd says:

    Geld pinnen bij automaten in de eulanden waar de euro wettig betaalmiddel is is gratis. Worden er bij deze opnames toch geld berekend moet je contact opnamen bij je bank.. Heeft het betreffende euland zijn eigen valuta nog dan is opnemen niet gratis en worden er wel kosten berekend

Bekijk ook

Meer