back-ups

Digitip: test uw back-ups

Wie belangrijke bestanden back-upt, raakt ze niet kwijt. Als de back-ups werken wanneer dat nodig is tenminste. Check dit daarom regelmatig.

Controleer gemaakte back-ups

Elke verstandige gebruiker maakt een back-up van belangrijke documenten, foto’s en andere bestanden. Want de vraag is niet of er iets misgaat, maar wanneer er iets misgaat. Gebruikers vergeten over het algemeen om te controleren of de gemaakte back-up ook daadwerkelijk functioneert. Het zal u maar gebeuren: na een crash pakt u de back-up erbij, maar deze werkt helemaal niet. Alsnog alle bestanden kwijt. Check daarom zo nu en dan of de back-up nog steeds functioneert.

Usb-stick en externe harde schijf

Verbind de usb-stick of de externe harde schijf met de computer. Open willekeurig mappen en bestanden om te zien of dat gaat. Probeer daarna of ze te kopiëren zijn naar een lege map op de computer. En als laatste: controleer of alle belangrijke bestanden waarvan u verwacht dat ze worden geback-upt, aanwezig zijn op de usb-stick of externe harde schijf.

Opslag in cloud

Of het nu een gratis of betaalde dienst is: ga er niet vanuit dat alles perfect werkt. Log online in op de dienst en kijk via de browser of de bestanden die u opslaat daar aanwezig zijn.

Hoe vaak moet ik mijn back-ups controleren?

Er zijn geen vaste richtlijnen te geven voor de frequentie. De een zal na elke handmatige back-up willen controleren of alles goed is gegaan. Een ander vindt een jaarlijkse controle voldoende. Maar als u het bovenstaande maandelijks uitvoert, krijgt u er routine in en is het een klusje van een paar minuten.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie