Volgjezorg

Digitip: medische gegevens volgen met Volgjezorg

Wie mag uw medische gegevens inzien? En welke partijen mogen ze met elkaar uitwisselen? Regel het online met Volgjezorg.

Landelijk Schakelpunt

Stel: u krijgt in het weekend ergens last van en gaat langs de huisartsenpost. Hier spreekt u met een arts. Dit is niet uw eigen huisarts. Maar hij geeft wel medicatie en vertelt dat u later in de week langs uw eigen huisarts moet gaan voor een controle. Hoe weet uw huisarts dan wat er op de huisartsenpost is gebeurd en welke medicatie u heeft gekregen? Hiervoor is het Landelijk Schakelpunt (LSP) opgericht. Dit is een online systeem waarop verschillende zorgverleners, zoals huisartsen(posten) en apothekers, uw medische gegevens kunnen inzien.

Wat is Volgjezorg?

In het LSP kunnen zorgverleners dus de gegevens van een patiënt bekijken. Maar daarvoor hebben ze wel toestemming nodig van die patiënt. Op Volgjezorg.nl regelt u die toestemming. Hier geeft u aan welke zorgverleners uw medische gegevens met elkaar mogen uitwisselen. Ook kunt u hier zien wat er met uw medische gegevens gebeurt. Dat wil zeggen: welke soorten gegevens er zijn gedeeld en wie ze heeft bekeken.

Inloggen op Volgjezorg

Het geven van toestemming kan met DigiD, maar ook zonder. In dit artikel gaan wij uit van het regelen mét DigiD. Hiervoor moet u inloggen op de persoonlijke omgeving van Volgjezorg. In die persoonlijke omgeving staat aan wie u toestemming heeft verleend voor het uitwisselen van medische gegevens. Ook staat er wie uw medische gegevens hebben opgevraagd. Inloggen gaat als volgt:

 • Ga naar de website van Volgjezorg.
 • Klik op de beginpagina op Persoonlijke omgeving.
 • Klik op Inloggen op je persoonlijke omgeving.
 • Klik op Inloggen met DigiD.

Toestemming regelen

Na het inloggen met DigiD opent de persoonlijke omgeving van Volgjezorg. Op de beginpagina, onder het woord ‘Dashboard’, staat een overzicht van uw toestemmingen en uitwisselingen. Als er nog niks staat, heeft u nog geen toestemmingen gegeven. Regel zo de toestemmingen:

 • Klik in het menu bovenaan op Toestemmingen.
 • Een nieuwe pagina met (eventuele) verleende toestemmingen opent. Klik op het kader met + Zorgaanbieder.
 • Klik op Ja, ik ben 16 jaar of ouder.
 • Er verschijnt een scherm met ‘Zorgaanbieder zoeken’. Typ de naam van de zorgaanbieder in het zoekvak en klik op Zoeken.
 • De zoekresultaten verschijnen. Staat de goede zorgverlener er niet tussen? Klik dan op Uitgebreid zoeken. Zijn er meerdere zoekresultaten verschenen, klik dan op de goede.
 • Klik op Volgende.
 • Bij een eerste bezoek aan Volgjezorg opent een pagina met daarop de mogelijkheid om een folder over het LSP te downloaden. Wilt u dit doen? Klik dan op Download. Wilt u dit niet, zet dan een vinkje voor Ik heb alle informatie gelezen in de folder’Jouw medische gegevens beschikbaar via het landelijk schakelpunt (LSP)‘.
 • Klik op Volgende.
 • Klik op Ja om aan te geven dat u deze zorgaanbieder toestemming geeft om uw gegevens te delen.
 • Vul uw persoonlijke gegevens in en klik op Gegevens controleren.
 • Controleer uw gegevens. Wilt u wat wijzigen? Klik dan op Terug en wijzig de gegevens.
 • Klopt alles? Klik op Bevestig.

De toestemming is geregeld. U kunt terug naar Toestemmingen om meer zorgaanbieders toe te voegen. Op deze pagina kunt u ook toestemmingen intrekken. Klik hiervoor onderaan de pagina op Jouw toestemmingen intrekken en volg de stappen.

Vanwege de coronacrisis is er een tijdelijke corona opt-in ingesteld. Dit betekent dat huisartsenposten en artsen op de spoedeisende hulp een samenvatting van de medische gegevens mogen opvragen bij de huisarts. Ook als een patiënt daar (nog) geen toestemming voor heeft gegeven. De arts zal daarvoor wel mondelinge toestemming vragen.

Uitwisseling gegevens volgen

In het menu bovenaan staat ook het kopje ‘Uitwisselingen’. Klik hierop om te zien welke zorgaanbieders het afgelopen jaar (tot 12 maanden terug) gegevens over u hebben uitgewisseld. Daarbij staat de datum waarop dit is gebeurd, de plaats waarop dit is gebeurd en wat er precies is aangevraagd. Daarnaast staat of de gebeurtenis is geslaagd. Tot slot staat er een groene ‘i’. Klik die aan om details over de aanvraag te zien. Onderaan staat een knop met ‘Download pdf’. Klik hierop om een pdf-bestand van het overzicht te downloaden.

Overige opties op Volgjezorg

Naast de kopjes ‘Dashboard’, ‘Toestemmingen’ en ‘Uitwisselingen’, bestaat het menu in de persoonlijke omgeving uit nog 2 kopjes. Dit zijn ‘Medische gegevens’ en ‘Instellingen’. ‘Medische gegevens’ kunt u links laten liggen. Dit is (voorlopig) alleen voor mensen die meedoen aan een onderzoek van Volgjezorg.

Bij ‘Instellingen’ kunt u aangeven of u meldingen wilt ontvangen van Volgjezorg. Bijvoorbeeld wanneer een zorgverlener uw gegevens heeft aangevraagd of uitgewisseld. Doe dit als volgt:

 • Vul uw e-mailadres in.
 • Klik op Bevestig E-mailadres.
 • Ga naar uw e-mailprogramma en open de mail van Volgjezorg.
 • Klik op Bevestig je e-mailadres.

U ontvangt nu een melding zodra een zorgaanbieder uw medische gegevens heeft opgevraagd.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie