grote bestanden

Digitip: grote bestanden verzenden

Grote bestanden versturen, zoals foto’s, lukt niet altijd via het mailprogramma. Bekijk 5 manieren om de grote bestanden toch te verzenden.

Te groot

Het lukt vaak niet om grote bestanden te versturen via e-mail. Veel e-mailprogramma’s hanteren namelijk een grens aan de grootte van bijlages. Gebruikers mogen dan per keer maar 5 of 10 MB versturen. Ze moeten een andere oplossing zoeken om alsnog de bestanden te versturen. Voor het versturen van grote bestanden zijn verschillende mogelijkheden:

• Verdelen over meerdere e-mails.
• Bestanden comprimeren en daarna via e-mail versturen.
• Versturen via speciale websites.
• Versturen via AirDrop (alleen voor Apple-apparaten)
• Opslaan in de cloud en delen.

Grote bestanden mailen

Ondanks de limiet van de bijlagegrootte kunnen mensen grote bestanden toch versturen met het e-mailprogramma. Men kan de bestanden verdelen over meerdere e-mails. Gebruik dan niet meer dan 2 à 3 mails, anders wordt het onoverzichtelijk.

Bestanden comprimeren

Een andere mogelijkheid is comprimeren; zet de bestanden om naar een zip-bestand en verklein zo de bestandsgrootte. Het zip-bestand kan dan per e-mail worden verzonden. De ontvanger pakt het zip-bestand weer uit en heeft de bestanden in oorspronkelijke grootte op de computer staan. Lees hierover meer in de tip Zip-bestanden maken en openen.

Bestanden sturen via diensten

Online zijn er verschillende diensten waarmee internetters gratis grote bestanden kunnen sturen. De bekendste is WeTransfer. Via WeTransfer delen gebruikers maar liefst 2 GB aan documenten, foto’s, video’s, presentaties en andere bestanden. Het maakt niet uit of het 1 heel groot bestand is of vele kleine, als het maar onder de 2 GB blijft. Bekijk hoe dat werkt in het artikel Grote bestanden versturen met WeTranfser. Vergelijkbare diensten zijn DropSend, Jumpshare, TransferXL en SendAnywhere.

Bestanden delen via AirDrop

Grote bestanden uitwisselen tussen Apple-apparaten? Dan is AirDrop een handige manier. Het nadeel is wel dat de zender en de ontvanger bij elkaar in de buurt moeten zijn om de bestanden te versturen. Lees meer over deze mogelijkheid in het artikel Bestanden delen via AirDrop op iPhone, iPad of Mac.

Cloud

Tot slot is het ook mogelijk clouddiensten te gebruiken voor het sturen van grote bestanden. De bekendste clouddiensten zijn iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Meestal gebruiken mensen clouddiensten als een persoonlijke back-up van bestanden. Maar ze zijn ook te gebruiken om bestanden te delen. De stappen hiervoor zijn wel iets lastiger dan de eerdergenoemde opties.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie