zip-bestand

Digitip: zip-bestand van grote bestanden maken en openen

Comprimeer bestanden naar een zip-bestand om de bestandsgrootte te verkleinen. Zo kunt u makkelijker meerdere grote bestanden versturen. 

Wat is een zip-bestand?

Een zip-bestand is een gecomprimeerd bestand dat een of meer bestanden bevat. De bestandsgrootte van zo’n gecomprimeerd bestand is kleiner dan alle losse bestanden samen. Het zip-bestand neemt dus minder opslagruimte in en u hebt ook alle losse bestanden samengevoegd tot 1 bestand. Dit is makkelijk als u bijvoorbeeld meerdere foto’s per e-mail wilt versturen.

Zip-bestanden hebben de bestandsextensie .zip. Daarnaast zijn ze in de Windows Verkenner te herkennen aan het pictogram voor de bestandsnaam: een map met ritssluiting.

Zip-bestand maken in Windows

Maak zo een zip-bestand van diverse bestanden.

• Open de Windows Verkenner en navigeer naar de bestanden die u wilt samenvoegen in een zip-bestand. Staan de bestanden op verschillende plekken op de computer? Zet ze dan eerst samen in een nieuwe map.
• Houd de Shift-toets op het toetsenbord ingedrukt en klik op de bestanden die u wilt zippen.
• Klik met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde bestanden en klik op Kopiëren naar > Gecomprimeerde (gezipte) map.
• Typ de gewenste naam van de map en druk op de Enter-toets.

Zip-bestand openen in Windows

Een zip-bestand kunt u op meerdere manieren openen. Het makkelijkste is om dubbel te klikken op het zip-bestand. U ziet dan gelijk welke bestanden in het zip-bestand zitten. Alleen zijn deze bestanden nog gecomprimeerd (verkleind). Pak de bestanden zo uit:

• Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand.
• Klik op Alles uitpakken.
• Er verschijnt een nieuw venster. Hierin kunt u via ‘Bladeren’ bepalen op welke plek op de computer de uitgepakte map wordt opgeslagen. Standaard is dat dezelfde plek als waar het zip-bestand staat.
• Klik op Uitpakken.

In de Verkenner opent nu de map met de uitgepakte bestanden.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie