crypto

Digitip: fraude met beleggingen en crypto

Via nepadvertenties worden slachtoffers verleid geld te beleggen of te investeren in crypto. Let op, want uw spaarcenten zijn voorgoed weg.

Wat is boilerroomfraude?

Boilerroomfraude is een vorm van beleggingsfraude. Slachtoffers krijgen via e-mail of telefonisch een beleggingsvoorstel van een nepinvesteringsmaatschappij. Het voorstel belooft hoge winsten. Vaak wordt er ook druk uitgeoefend om meteen te beslissen. De 1e inleg is vaak een klein bedrag. Dat maakt het eenvoudiger om de gok te wagen. Het slachtoffer ziet daarna in een nepaccount de waarde van de investering rap groeien. En durft meer geld in te leggen. Uiteindelijk is het slachtoffer al het geld kwijt. Banken en verzekeraars vergoeden de schade niet.

Kenmerken boilerroomfraude

Criminelen proberen op verschillende manieren een virtuele voet tussen de deur te krijgen. Bijvoorbeeld door nepadvertenties, waarin bekende Nederlanders de nepinvesteringsmaatschappij aanprijzen. Wie via zo’n nepadvertentie zijn gegevens achterlaat, krijgt daarna een mail of een telefoontje. Met de belofte van mooie rendementen worden slachtoffers verleid hun geld te beleggen bij de fraudeurs.

Het advies bij boilerroomfraude is: let op voor mensen en bedrijven die die hoge rendementen beloven. Ga niet zomaar met een partij in zee. Soms beweren oplichters dat hun bedrijf een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Controleer dat. De AFM houdt een waarschuwingslijst bij van beleggingsfraudeurs.

Cryptofraude

Het is tegenwoordig populair om geld te investeren in crypto. Zoals Bitcoins of ander digitale munten. Oplichters gaan op dezelfde manier te werk als bij boilerroomfraude. Ze benaderen slachtoffers, beloven gouden bergen, maar gaan er met al het geld vandoor. Controleer ook hier of een partij voorkomt op de waarschuwingenlijst van de AFM. En overleg met uw bank of financiële adviseur voor dat u crypto koopt.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie