fietsplek

Digitip: fietsplek aanmelden bij NS

Buiten de drukke spitsuren mag een fiets mee de trein in. Hoe werkt dat en hoe kunnen reizigers zich voor een fietsplek aanmelden?

Fiets meenemen tijdens daluren

Misschien wilt u na een treinreis het laatste stukje per (elektrische) fiets afleggen. Geen probleem, want het is onder voorwaarden toegestaan om een tweewieler in de trein mee te nemen. Dit geldt overigens niet voor bakfietsen en fietskarren, want die nemen te veel ruimte in beslag.

Op doordeweekse dagen mag de fiets alleen in de daluren mee. Dat is tussen 9.00 – 16.00 en 18.30 – 6.30 uur. De dalurenregeling geldt niet voor de maanden juli en augustus. Ook op feestdagen mag de fiets de hele dag mee, al is Koningsdag hiervan uitgezonderd.

Kosten fietskaartje

Reizigers hebben voor het meenemen van de fiets naast het reguliere vervoerbewijs nog apart ticket nodig, de zogeheten Fietskaart Dal. Die kost 7,50 euro per dag. Er gelden 2 uitzonderingen. Mensen met een beperking mogen een aangepaste fiets in de meeste gevallen gratis meenemen. Ook een ingeklapte vouwfiets kan kosteloos mee, mits de reiziger daarmee geen hinder veroorzaakt. Voor een vouwfiets hoeft men niet te reserveren.

Aanmelden via NS-site

Reizigers kunnen zich vanaf 2 weken voor vertrek voor een fietsplek aanmelden. Dit is vrijwillig en biedt geen garanties. Wanneer de trein te vol is, komt de aanmelding wellicht te vervallen. Toch is aanmelden verstandig. U kunt inschatten of er in een bepaalde trein voldoende plek is en u helpt er ook andere reizigers mee. Zij hebben zo meer inzicht in het aantal beschikbare fietsplekken.

Gebruik de NS Reisplanner om uzelf voor een fietsplek aan te melden. Dat werkt als volgt:

 • Ga naar de NS reisplanner.
 • Klik rechtsboven op Mijn NS en log in. Het is ook mogelijk om een nieuw account aan te maken.
 • Bent u ingelogd? Vul dan bij ‘Van’ een beginbestemming in, bijvoorbeeld het NS-station van uw woonplaats.
 • Ziet u dit veld niet? Klik dan op Reisinformatie>Reisplanner
 • Vul bij ‘Naar’ een eindbestemming in.
 • Klik op Vandaag en kies in de agenda de gewenste datum.
 • Klik op het klokje en selecteer het beoogde tijdstip.
 • Klik op Plannen en aanmelden.
 • Klik aan de linkerkant op het treintraject waarvoor u de fiets wilt aanmelden.
 • Klik op Gegevens wijzigen.
 • Bekijk onder ‘Fietsen’ hoeveel verwachte fietsplekken er nog beschikbaar zijn. Staat hier ‘0’, dan kunt u zich niet voor een fietsplek aanmelden. Zijn er nog wel plekken beschikbaar? Klik op het plusteken om uzelf voor een fietsplek aan te melden.
 • Klik op Bevestig deze treinreis.
 • U ontvangt per e-mail een bevestiging.

De aanmelding is nog geen vervoersbewijs. Naast het reguliere vervoersbewijs heeft u voor de fiets een Fietskaart Dal nodig.

Aanmelden via NS-app

Reizigers kunnen zich ook via de NS-app voor een fietsplek aanmelden. Installeer deze app op een smartphone of tablet.

Heeft u in de app een treintraject uitgestippeld en bent u ingelogd met een NS-account? Meld uzelf dan aan voor een fietsplek. Dat werkt zo:

 • Tik op Treinreis aanmelden.
 • Tik onder ‘Fiets mee in de trein’ op Ja. Er verschijnt in het selectiehokje een vinkje.
 • Tik op Bevestig deze treinreis.
 • U ontvangt per e-mail een bevestiging.

De aanmelding is nog geen vervoersbewijs. Naast het reguliere vervoersbewijs heeft u voor de fiets een Fietskaart Dal nodig.

Afmelden treinreis

Zijn de reisplannen gewijzigd of geannuleerd? Het is mogelijk om de aangemelde treinreis af te zeggen. Open hiervoor de aanmeldbevestiging die u van NS Treinwijzer hebt ontvangen. Klik vervolgens onderaan het e-mailbericht op de blauwe knop Annuleren. Er opent een webpagina. Klik nu op Afmelden > Afmelden. Zo komt er weer een fietsplekje vrij voor andere reizigers.

Fietsplek in de trein

In veel treinen zijn er tussen de zitcoupés speciale plekken voor fietsen ingericht. Hier kunt u de tweewieler tijdens de reis stallen. Sommige treinen hebben hiervoor geen plek. Controleer daarom in de reisplanner van de NS of een trein geschikt is voor het vervoer van fietsen. Uiteindelijk bepaalt de conducteur of de fiets daadwerkelijk mee mag. Stapt u over op een internationale trein? Houd er rekening mee dat het vervoersmiddel niet mee mag in treinen van ICE International, Thalys, Eurostar en Nightjet.

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie