huisarts digitaal

Digitip: digitaal contact met de huisarts

Steeds meer huisartsen bieden de mogelijkheid voor digitaal contact. Een afspraak maken, herhaalrecept aanvragen of een korte vraag stellen. Het kan via de computer.

Online dienstverlening

In de wachtrij voor het maken van een afspraak bij de huisarts, inspreken op de herhaalreceptenlijn of bereikbaar zijn op een exact moment voor de uitslag van bloedonderzoek. Allemaal zaken die gemakkelijker kunnen door digitaal contact met de huisarts.

Mogelijkheden

Digitaal contact vervangt natuurlijk niet helemaal het huidige contact met de huisarts, maar er zijn wel mogelijkheden die de dienstverlening simpeler maken. Het scheelt vaak wachten aan de telefoon en soms zelfs een bezoekje aan de praktijk. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Afspraak maken. Aan de hand van een soort agendamodule kiest u een geschikt en beschikbaar moment uit voor een afspraak bij de huisarts.
  • Herhaalrecept aanvragen. Via een website vraagt u een herhaalrecept aan. De herhaalreceptenlijn of met het lege doosje langs de praktijk is verleden tijd.
  • E-consult. De mogelijkheid om op elk willekeurig moment een vraag te stellen aan de huisarts. Hij/zij beantwoordt deze dan vervolgens op een voor hem/haar geschikt moment. Ideaal voor vragen waarbij een bezoek of telefoontje eigenlijk niet noodzakelijk is.
  • Videoconsult. Door middel van een videoverbinding heeft u contact met de huisarts. Het scheelt een bezoek aan de huisartsenpraktijk en is toch iets persoonlijker dan een telefoongesprek. Deze vorm van contact passen echter nog maar weinig huisartsen toe.
  • Medicatiepaspoort. Een overzicht van alle gebruikte medicatie en eventuele gegevens over de medicatie. Handig om bijvoorbeeld uit te printen en mee te nemen op vakantie.
  • Labuitslagen bekijken. De uitslagen van lab-onderzoeken zijn online inzichtelijk. Zo hoeft u niet op een bepaald tijdstip bereikbaar te zijn voor een telefoontje.
  • Medische informatie. Extra informatie over bijvoorbeeld een aandoening is online na te lezen.

Verschillen per huisarts

Deze omschrijvingen zijn slechts mogelijkheden. Het wil niet zeggen dat bij elke huisarts alle opties mogelijk zijn. De online activiteiten verschillen erg per huisartsenpraktijk. Sommige huisartsen lopen voorop en bieden veel mogelijkheden aan. Andere huisartsen zijn minder actief online of passen zelfs nog geen enkele optie toe. U kunt het beste op de website van uw huisarts kijken of er iets over staat vermeld of neem contact op met de praktijk, om te informeren naar de digitale activiteiten.

Veilige omgeving

Het contact met een huisarts is altijd persoonlijk en vertrouwelijk. Dat is natuurlijk ook het geval met het digitale contact. Daarom is het van belang dat het contact plaatsvindt via een beveiligde omgeving. Zo hoort een e-consult niet te lopen via de e-mail, maar via een speciaal systeem of website. Veel huisartsen gebruiken daarvoor MijnGezondheid.net.

MijnGezondheid.net

MijnGezondheid.net is één van de mogelijke patiëntenportalen die een huisarts kan gebruiken. Het is een beveiligde website, waarop u kunt inloggen. Maakt uw huisarts hier ook gebruik van? Dan moet u zich eerst via de huisarts eenmalig aanmelden. Bij de meeste huisartsen kan dit via hun website. Als dat is gebeurd, kunt u voortaan altijd inloggen op MijnGezondheid.net.

DigitaleZorgGids

Patiëntenfederatie Nederland ziet digitale zorg ook als een belangrijk hulpmiddel. Vandaar dat de federatie DigitaleZorgGids.nl is gestart. Dit is een website die de digitale zorgproducten in Nederland in kaart brengt. U kunt hier terecht als u meer wilt weten over de verschillende digitale zorgdiensten en -producten, en waar deze diensten worden aangeboden.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie