De kerststal heeft nog steeds een schare trouwe fans

Hoewel de kerken niet per se meer op heel veel bezoekers kunnen rekenen tijdens de kerstdagen, is de kerststal nog steeds onverminderd populair. Het stalletje staat bij velen in huis en ook de kerststalexposities die overal in het land worden gehouden, trekken veel bezoekers. 

Eerste kerststal

De kerststaltraditie begint rond het jaar 1223, als de heilige Franciscus van Assisi aan paus Honorius III vraagt of hij een kerststal mag maken. Hij wil de gelovigen die niet kunnen lezen ook graag het kerstverhaal laten ervaren en dit lijkt hem de ideale manier. De paus gaat akkoord met dit voorstel en zodoende wordt er in het Italiaanse Grecco de allereerste kerststal ooit opgebouwd, compleet met levende os, ezel en een kribbe met stro.

Kerststal in huis en kerk

In die tijd is het nog niet gebruikelijk om thuis een stalletje neer te zetten en ook in kerken gebeurt dit niet. Pas vanaf het jaar 1600 beginnen kerken hiermee en weer 100 jaar later duiken de eerste stalletjes op bij mensen thuis. Het zijn vooral de rijkere katholieke families die zich zo’n stal kunnen veroorloven, maar anno 2018 is dit natuurlijk allang niet meer zo. Stalletjes zijn er in allerlei soorten en maten en worden nog steeds overal verkocht.

 100.000 bezoekers

Naast het feit dat veel mensen er een in huis hebben staan, worden er ook door het hele land kerststaltentoonstellingen georganiseerd. Zo wordt het kerstverhaal elk jaar grootst uitgebeeld in bijna alle Nederlandse kerken. De stal in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch is misschien wel de meest bekende en trekt jaarlijks 80.000 en 100.000 bezoekers.

Kerststal

De kerststal in de Haarlemse Grote Sint-Bavokerk.

Kerststallenroutes

Naast de traditionelere kerststallen in kerken, worden er ook op verschillende plekken in het land zogenoemde kerststallenroutes georganiseerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het Brabantse Eersel. De route bestaat al meer dan 30 jaar en voert langs de vele kerststallen die in kersttijd in de regio worden gecreëerd. De route is zo populair dat het zelfs een eigen brochure heeft die vaak al ver voor aanvang van de route uitverkocht is.

Eersel is niet de enige plaats met een populaire kerststallen. In Baarn en Liempde hebben ze bijvoorbeeld ook dergelijke kerstalevenementen die enorm goed bezocht worden.

(Bron: Trouw, gemeente Eersel. ANP, Brabants dagblad)

Geef een reactie