De Elvis’ Encyclopedie: A Big Hunk O’ Love
Publicatiedatum: 3 juni 2025
In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: A Big Hunk O’ Love.
Nauwgezette strategie
Als Elvis zijn oproep voor het Amerikaanse leger ontvangt, laat hij dat onmiddellijk aan zijn manager Colonel Tom Parker weten. Als het nieuws de buitenwereld bereikt, vrezen vele fans dat dit wel eens het einde van zijn carrière zou kunnen betekenen.
Maar de manager ziet dat heel anders. Voor Parker is de oproep voor militaire dienstplicht geen tegenslag, maar een kans om Elvis’ imago aan te passen en zijn succes op de lange termijn veilig te stellen.
Samen met zijn team bedenkt Parker een nauwgezette strategie om Elvis tijdens zijn tweejarige afwezigheid in de belangstelling te houden en zelfs de populariteit van The King of rock and roll te laten stijgen.
Nieuw imago
De eerste en belangrijkste beslissing die wordt genomen is om Elvis als gewone soldaat te laten dienen, in plaats van bij de Special Services, waar hij de Amerikaanse legertroepen zou moeten entertainen.
Het besluit verrast iedereen, maar het is een doelbewuste poging om Elvis als een gewone jongen te laten overkomen. Door zonder speciale privileges het land te dienen, ontdoet Elvis zich van het controversiële, heupwiegende imago dat hij bij het conservatieve deel van Amerika heeft.
Parker gokt dat deze stap nieuwe fans gaat opleveren, met name ouders en ouderen die hem eerder hebben afgekeurd.
A Big Hunk O’ Love
Als Elvis zijn basisopleiding volgt om daarna naar West-Duitsland te vertrekken, regelt Parker dat de zanger nog één keer de studio in kan om nieuw materiaal op te nemen. De nummers zullen met regelmaat worden uitgebracht, zodat het de illusie creëert dat Elvis nog altijd actief is, ook al vervult hij zijn dienstplicht.
Op 10 juni 1958 is het zover. Tijdens de sessie in RCA Studio B wordt de ‘gewone’ superster ondersteund door gitarist Hank Garland, pianist Floyd Cramer, bassist Bob Moore en oudgediende drummer D.J. Fontana.
De opname start om 7 uur ‘s avonds, en als Elvis rond 5 uur in de ochtend de studio weer verlaat zijn er 5 nummers opgenomen, waaronder de potentiële hit A Big Hunk o’ Love.
Controle
Tijdens Elvis’ periode in Duitsland werkt Parkers mediacontrole als een geoliede machine. Zo werkt hij samen met platenmaatschappij RCA, filmstudio’s en fanclubs om ervoor te zorgen dat Elvis’ naam continu zichtbaar blijft.
De fanbase blijft niet alleen intact, maar breidt zich zelfs verder uit dan verwacht, vooral onder de doelgroep die zich voorheen tegen zijn artiest hebben gekeerd. Hoewel met mate, staat Parker interviews toe en voorziet hij de Amerikaanse media van foto’s die aantonen dat Elvis gedisciplineerd zijn dienstplicht vervult.
Alles staat in het teken om te breken met het rock and roll imago, waarvan Parker het vermoeden heeft dat het muziekgenre over zijn hoogtepunt aan het raken is.
Terug van nooit weggeweest
Aan het einde van Elvis’ diensttijd, bereiden Parker en zijn team zich voor om de carrière van de zanger te laten voortdenderen als nooit tevoren. Zo zijn er opnamesessies geregeld, een zéér lucratief optreden tijdens een tv-show van Frank Sinatra en een hoofdrol in G.I. Blues, een film die inspeelt op Elvis’ legerperiode. De succesvolle aanpak van manager Colonel Tom Parker zorgt ervoor dat The King terugkeert van eigenlijk nooit weggeweest te zijn.
Na het overlijden van Elvis op 16 augustus 1977, hanteert Parker dezelfde methode, met als enige verschil dat de zanger nu nooit meer zal terugkeren. Die aanpak is tot op de dag van vandaag nog altijd succesvol. Dat blijkt onder meer uit het feit dat The King nog altijd één van de best verdienende artiesten is.
Nog een paar feiten:
- In het bijzijn van nieuwsploegen van over de hele wereld meldde Elvis zich aan op 24 maart 1958 om zijn dienstplicht te vervullen. Hij kreeg dienstnummer 53310761 toegewezen.
- Elvis kreeg zijn militaire basistraining in Fort Hood in de Amerikaanse staat Texas. Daarna vertrok hij voor 17 maanden naar West-Duitsland.
- Naast A Big Hunk O’ Love werden op 10 juni 1958 ook de hits I Got Stung en A Fool Such as I opgenomen.
- De single A Big Hunk O’ Love verscheen op 23 juni in een kleuren fotohoesje waarop Elvis staat afgebeeld in een legeroutfit. De foto is genomen in Bad Nauheim in Duitsland.
- Elvis deed er 4 pogingen over om A Big Hunk O’ Love te zingen. De uiteindelijk master opname voor de singlerelease is een montage van take 3 en 4.
(Foto: 5 Originele Amerikaanse singles die tijdens Elvis’ diensttijd zijn uitgebracht; Wear My Ring Around Your Neck (april 1958), Hard Headed Woman (juni 1958), One Night (oktober 1958), (now and then there’s) A Fool Such As I (maart 1959) en A Big Hunk O’ Love (juni 1959). © Charley Moolhuizen)