Eindelijk: een eigen vlag voor de Achterhoek

Veel Nederlandse regio’s hebben een eigen vlag, maar de Achterhoek? Die streek gaat jarenlang vlagloos door het leven. Aan die tijd is nu een einde gekomen door de onthulling van de enige echte Achterhoekse vlag, ontworpen door een inwoner van de streek.

Luchtfoto als inspiratie

Het idee om een eigen Achterhoekse vlag in het leven te roepen komt uit de koker van de organisatie van muziekfestival Zwarte Cross. Zij schrijven een ontwerpwedstrijd uit waar 475 mensen aan meedoen. Een commissie heeft zich vervolgens gebogen over alle toegezonden ontwerpen en die van de 54-jarige Paul Heutinck uit Winterswijk verkozen tot hét nieuwe symbool van de Gelderse regio. Heutinck neemt een luchtfoto van ‘zijn’ Achterhoek als uitgangspunt. Op de foto ziet hij veel groen, kronkelende wegen en maïsvelden, elementen die ook terugkomen in het eindresultaat.

Achterhoek

De vlag wappert al in Lichtenvoorde

Het is de bedoeling dat de Achterhoekse vlag aan de gevels van de gemeentehuizen komt te hangen en ook voetbalclub De Graafschap heeft toegezegd er ‘iets’ mee te willen doen. Wilt u de vlag nu al zien wapperen? Dat kan, maar daarvoor moet u wel naar het festivalterrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar wordt de vlag op 10 juli 2018 in het bijzijn van onder meer Normaal-frontman Bennie Jolink gehesen door de ontwerper en oud-schaatser Stefan Groothuis. Persdienst ANP is aanwezig bij dit moment en maakt de volgende foto.

achterhoek vlag

Vanaf 12 juli 2018 wordt er op het terrein achter de vlag flink feestgevierd tijdens een volledig uitgekochte editie van de Zwarte Cross.

(Bron: Tubantia, Zwarte Cross)

Geef een antwoord