Dahlia

Bloemencorso’s in gevaar door tekort aan dahlia’s

De afgelopen en komende weekeinden staan in het teken van de bloemencorso’s. Zaterdag 25 augustus 2018 is Vollenhoven aan de beurt en de week daarop gaat het spektakel los in Zundert. Maar de dahlia dreigt roet in het eten te gooien, want er is een groot tekort aan deze bloem. 

Droogte

Inmiddels staan veel dahliavelden er mooi bij, maar de bloem heeft geleden onder de warmte en droogte. De dahlia is daardoor ook iets kleiner van stuk en er zijn er minder knollen opgenomen dit jaar. Dit geldt overigens niet alleen voor Vollenhove, daar heeft ook de rest van het land mee te maken. Voor de jaarlijkse bloemencorso komen ze 500.000 dahlia’s tekort. Door het tekort kunnen de praalwagens niet volledig met bloemen versierd worden en moet men op zoek naar een alternatief. De bouwers in Vollenhove bedenken andere creatieve manier om de plek van de dahlia op te vullen. Daarnaast zijn niet alle kleuren beschikbaar en is er een alternatief bedacht om de dahlia’s toch in de juiste kleur op de wagen te krijgen. Het corso is allegorisch, dus ze mogen ook gebruik maken van andere materialen zoals koolbladeren en houtsnippers.

Geen zorgen

Ook de bloemencorso van Zundert kampt met een tekort aan dahlia’s. De roze in het bijzonder. Hoewel de bloem het daar ondanks de droogte goed heeft doorstaan, komen ze voor het corso ongeveer 80 kistjes dahlia’s tekort. Het gaat om de Stolze von Berlin en Willowfield Matthews. Dit zijn 2 roze dahlia’s in de vorm van een pompon. Die zijn doorgaans erg populair in het corso van Zundert. Het is niet de populairste dahlia, dat zijn de paarse en witte. “Daarvan zijn er in Zundert gelukkig genoeg. Dus wij maken ons weinig zorgen”, aldus Ludo Gommers, voorzitter van de stichting Bloemencommissie Zundert.

Corso’s op tv

Het Corso Vollenhove is zaterdag  25 augustus 2018 in Vollenhove. Het Corso Zundert, het grootste corso ter wereld, is op 2 en 3 september 2018 in Zundert. MAX zendt een registratie van Corso Zundert uit op zaterdag 8 september 2018 om 16.05 uur op NPO 2.

Geef een reactie