Formule 1

Blijf op de hoogte van de Formule 1 met Je dag is goed

De coureurs uit de Formule 1 (F1) staan op 31 maart aan de start van het circuit in Bahrein, waar de 2e Grand Prix van dit F1-seizoen wordt verreden. Wilt u op de hoogte blijven van het wel en wee in de Formule 1? In het MAX-radioprogramma Je dag is goed worden luisteraars het hele seizoen lang bijgepraat over de wedstrijden. Wij spreken erover met presentator Jeroen van Inkel, zelf groot F1-fan én kenner van de sport.

Formule 1 in Je dag is goed

In Je dag is goed belt Jeroen van Inkel elke vrijdag vóór de wedstrijd en elke maandag ná een Grand Prix met F1-commentator Jack Plooij. Plooij is aanwezig bij elke race en kan goed uitleggen hoe de vlag erbij hangt in deze tak van autosport. “Ik vind het erg leuk dat Jack dit doet”, zegt de dj. “Hij deed ook al verslag in mijn vorige radioprogramma en toen ik hem belde voor Je dag is goed zei hij direct ja.” Inmiddels heeft Jack Plooij de eerste Grand Prix van het seizoen 2019- die in het Australische Melbourne- al van zijn inzichten voorzien.

Aan tafel bij het F1 Café

Hoewel Plooij in Je dag is goed het F1-verslag voor zijn rekening neemt, geeft Jeroen van Inkel zelf ook commentaar bij racewedstrijden. Dit doet hij bijvoorbeeld voor het programma F1 Café van de zender Ziggo. “Hier ben ik ooit voor gevraagd toen de zender net begon met het uitzenden van autosport en er nog helemaal geen budget was. De opnames waren toen op de zolder boven de kartbaan van Tim en Tom Coronel.” Dit is inmiddels 6 jaar gelden. In die tijd is het programma gegroeid en schuift Jeroen van Inkel zo’n 4 keer per jaar aan. Ook bezoekt hij 1 keer per jaar zelf een Grand Prix waarvan hij dan verslag doet. Voordat hij hiermee begint, heeft hij ook voor andere tv-zenders en tijdschriften zijn licht laten schijnen over de Formule 1.

Begin van een fascinatie

Naast kenner, is hij ook al sinds zijn jeugd fan van de sport. “Ik was al jong gefascineerd door auto’s. Wij hadden thuis geen auto en deden alles op de fiets. Zelfs vakanties deden we fietsend. Ik keek daarom wel een beetje met afgunst naar mensen met mooie auto’s.“ Zijn interesse in de autosport wordt niet veel later aangewakkerd. ”Dat kwam mede door de film Le Mans met de acteur Steve McQueen. Die film was eigenlijk voor 18 jaar en ouder, wat ik nog lang niet was. Ik heb toen mijn vader gek gezeurd totdat hij met mij meeging naar de bioscoop. Dat was mijn eerste kennismaking met autoracen. In die tijd werd er ook nog geracet op het circuit van Zandvoort en de wedstrijden volgde ik op tv. Op een gegeven moment verongelukte de Engelse coureur Roger Williamson hier en dat was ook allemaal op tv. Dat maakte diepe indruk op mij. Sindsdien heeft de sport mij niet meer los gelaten.”

Zelf heeft hij ook een aantal jaar meegedaan aan racewedstrijden, maar dat was uiteindelijk niet meer te combineren met zijn werk voor de radio. “Als ik echt had willen winnen, had ik er meer tijd in moeten steken. Ik deed het er een beetje bij.”

Verwachtingen voor dit seizoen

Jeroen van Inkel heeft dus nooit zijn werk gemaakt van het autoracen, maar Max Verstappen heeft dit absoluut wel gedaan. De Nederlandse autocoureur draait inmiddels alweer een paar jaar mee in de Formule 1 en is één van de belangrijkste coureurs van dit moment. Zijn prestaties zullen dan ook vaak besproken worden door Plooij in Je dag is goed. Hoe de dj zelf denkt dat Verstappen het zal gaan doen dit seizoen? “Hij is 3e geworden in Melbourne, wat een goede voorbode is. Ik hoop natuurlijk dat hij dit seizoen wint, maar ik denk dat we ook reëel moeten zijn. Red Bull (het team waarvoor Verstappen uitkomt, red.) rijdt dit jaar voor het eerst met een nieuwe motor en dat zorgt meestal voor wat opstartproblemen. Ik denk dat ze daardoor aan het begin van het seizoen te veel punten laten liggen, waardoor ze aan het einde punten te kort komen. Als hij wel meerijdt om het kampioenschap, maakt hij denk ik goede kans om ook echt te winnen. Hij heeft de juiste mentaliteit.”

Je dag is goed is elke werkdag van 07.00 uur tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie