musea

400 musea zetten ‘ons echte goud’ in de schijnwerpers tijdens nationale museumweek

Tot en met 14 april 2019 zetten meer dan 400 musea tijdens de nationale museumweek hun pronkstukken (ons echte goud) in de schijnwerpers. Binnen en buiten de muren van het museum. Ruimtevaarder André Kuipers heeft de aftrap verricht, met de onthulling van een enorm goudkleurig beeld van hem in astronautenpak.

Astronautenpak André Kuipers

Het astronautenpak van de reusachtige versie van Kuipers is een kopie van het Russische ‘drukpak’ dat de ruimtevaarder in 2004 gedragen heeft tijdens zijn ruimte-avontuur met de Russische Sojoez-capsule. Het pak is gemaakt van nylon met een coating en is ongeveer 16 meter hoog en op sommige delen meer dan 10 meter breed. Om de start van de museumweek te vieren is het nu voor iedereen te zien op de P+R Sassenheim aan de A44. Komend weekend verhuist het naar Space Expo in Noordwijk.

Ons echte goud

Het thema van deze museumweek is Ons echte goud. Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal – ons echte goud. De organisatoren van de week hebben dit willen benadrukken met het pak van Kuipers: “door dit pak groot in goud in de openbare ruimte te plaatsen wordt iedereen geconfronteerd met de museale collectie, ons échte goud, in zijn buurt”.

Pronkstukken

Mirjam Moll, waarnemend directeur van de Museumvereniging over de vele mooie stukken die Nederland rijk is: “Ook dit jaar brengen we die pronkstukken letterlijk naar buiten, voor iedereen bereikbaar, voor iedereen zichtbaar. Bovendien nodigen musea ook nieuwe bezoekers uit die daar nog niet zo vaak komen”, zegt Moll. Veel van de extra activiteiten, zoals rondleidingen zijn gratis, maar voor het bezoek aan de musea wordt meestal wel het normale bezoektarief gevraagd, aan degenen die niet in het bezit zijn van een museumjaarkaart.

Grootste muntschat

Eén van de bijzonderheden die de komende week te zien is, is de grootste muntenschat die ooit in Nederland gevonden is. Vanaf dinsdag 9 april is deze te zien in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk (Zuid-Holland). In juli 2018 heeft Arco Hoekman 3000 zilveren munten uit de periode 1300 tot 1500 gevonden, afkomstig uit verschillende Europese landen. Aangezien het voor het museum niet mogelijk is de vondst continu te beveiligen wordt de muntenschat niet in zijn geheel getoond, maar deels, aangevuld met een replica van de schat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de munten niet alleen vele eeuwen geleden heel veel geld waard geweest zijn. De huidige waarde ervan wordt geschat op enkele tonnen, tot aan een half miljoen euro.

Museumprijs

Momenteel kan er ook weer gestemd worden voor de BankGiro Loterij Museumprijs. Er zijn 3 genomineerden en het museum dat door het publiek gekozen wordt, krijgt 100.000 euro om een eigen plan mee te verwezenlijken. Het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Stedelijk Museum Schiedam en het Museum Rotterdam zijn hiervoor in de running. Het Van Abbemuseum wil een plan realiseren om een plek te worden “waar iedereen zich thuis voelt ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender.” Daarvoor wil het een project, de Werksalon, intensiveren. Het Stedelijk Museum Schiedam wil een stadsplein als ontmoetingsplek “net zo gastvrij en verrassend als het museum”. Het Museum Rotterdam wil een “Stadsmakers-lab voor kinderen. Samenwerken aan een betere stad door een open en zeer toegankelijk museum te zijn voor alle Rotterdammers.”

Er kan tot en met 8 mei via internet worden gestemd en op 17 mei wordt de winnaar van het geldbedrag bekend. Het winnende museum mag zichzelf daarnaast een jaar lang ‘Museum van het jaar’ noemen. In 2018 hebben 113.570 mensen hun stem uitgebracht en is het Maritiem Museum Rotterdam als winnaar uit de bus gekomen.

(Bron: ANP, nationalemuseumweek.nl, museumprijs.nl. Op de foto: Andre Kuipers en Kim-Lian van der Meij.)

Geef een reactie