taalfouten

Voorkom taalfouten met de handige voorleesfunctie van tekstverwerkers

Wie een tekst schrijft in een tekstverwerker als Microsoft Word ziet soms tijdens het nalezen de eigen taalfoutjes niet. We kijken er onbewust overheen. De voorleesfunctie waarover veel van dit soort programma’s beschikken, kan dan heel handig zijn. 

Taalfoutje zit in een klein hoekje

Iedereen die weleens in een programma als Word heeft gewerkt, weet dat een taalfoutje zo is gemaakt. In de snelheid van het typen vergeet u bijvoorbeeld een woordje, typt u net het verkeerde woord of draait u letters om. Geen wereldramp, maar het is wel fijn als de tekst klopt als deze ook voor andermans ogen bedoeld is.

Voorleesfunctie gebruiken

Om al deze foutjes er echt uit te halen kunt u de voorleesfunctie gebruiken. De tekst wordt dan voorgelezen door de tekstverwerker, zodat u sneller door heeft als er iets niet klopt. Bij Word kunt u deze functie toevoegen aan de blauw taakbalk helemaal bovenaan, waar u ook een icoontje vindt waarmee u de tekst kunt opslaan. U drukt op de 3 witte puntjes en selecteert vervolgens de functie ‘spraak’. Zodra u dat gedaan heeft verschijnt er naast de witte puntjes een A. Als u hierop klikt begint Word met voorlezen.

Word
Lees ook: Digitips over mogelijkheden in Word

Als u deze functie lastig in gebruik vindt, kunt u de tekst ook kopiëren en plakken in de vertaalomgeving van zoekmachine Google. Via Google Translate kunt u -mits u de taal waarin het vertaald moet worden op ‘Nederlands’ zet- de tekst laten voorlezen.

Nalezen werkt minder goed

Het is bewezen dat deze manier van een tekst controleren effectiever is dan de tekst nalezen. dat komt omdat u de tekst die u naleest eigenlijk al ‘kent’, u heeft ‘m immers zelf geschreven. Het brein vaart op die versie en daarom vallen foutjes minder snel op.

(Bron: nu.nl, Wired, L.A. Times, PubMed)

Geef een reactie