Jardín de Cactus

Tuinbezoek aan Jardín de Cactus op Lanzarote

Het eiland Lanzarote is rijk aan cactussen en succulenten en die ziet u ook allemaal mooi bij elkaar in Jardín de Cactus. We geven u een indruk met ons bezoek aan de cactustuin in maart 2022. 

Jardín de Cactus van de hand van César Manrique

Tijdens een eerder bezoek aan Lanzarote hebben wij al kennis gemaakt met de kunstenaar César Manrique. Ondanks dat hij al in 1992 bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen, is zijn handdruk nog op veel plekken zichtbaar op het vulkanische eiland. Zo is ook Jardín de Cactus van zijn hand. In de vorm van een ‘arena’ met terrassen op verschillende niveaus heeft de kunstenaar een indrukwekkende cactustuin gemaakt. Met in totaal maar liefst 4.500 stuks, van zo’n 450 verschillende soorten cactussen, afkomstig uit de 5 continenten. Boven de tuin torent prominent een oude windmolen uit, waar u ook naar toe kunt klimmen.

Jardín de Cactus

Jardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de Cactus

De kunstenaar heeft met zijn cactustuin al zijn liefdes gecombineerd. Zoals hij het zelf genoemd heeft ’total art’, oftewel zoiets als allesomvattende kunst. Hij heeft daarvoor een mix gemaakt van tuinieren, ruimtelijke interventie, openbare kunst, ontwerpen, schilderen én beeldhouwen.

Jardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusJardín de CactusBezoeken in de buurt

Op kleine afstand van de cactustuin van César Manrique vindt u nog een tweetal bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn. Als 1e Jameos del Agua, een ondergronds meer, dat u bereikt via een groot gat in de grond. In het meer leven honderden albino krabbetjes. Aan de andere kant van de grot ligt een ondergrondse tuin en even verder ligt nog een tweede grot. Hier worden concerten gegeven, omdat de akoestiek er zo goed is. Daarna loopt u via een in de rotsen uitgehouwen trap de grot uit en komt u bij het Vulkaanhuis. Hierin wordt door middel van een tentoonstelling het ontstaan van de Canarische eilanden uitgelegd.

Ten 2e Cueva de Los Verdes. Een 7 kilometer lang grottenstelsel. Ontstaan na een vulkaanuitbarsting. De lava heeft zich een weg gebaand van de vulkaan richting de zee. Met een gids kunt u een deel van dit stelsel bekijken. Al lopende wordt het pad smaller en het plafond lager, bukken dus. Eenmaal afgedaald komt u weer in een ruime gang, alleen dan een meter of 40 onder de grond.

Praktische informatie

U vindt Jardín de Cactus in het noordoosten van Lanzarote, bij het plaatsje Gautiza. Het adres is: C. Brunela, 3A, 35544 Guatiza, Las Palmas. Voor minder validen is het onderste gedeelte redelijk goed bereikbaar, maar de terrassen zijn alleen via trappetjes te bereiken. De cactustuin is over het algemeen van 10.00 tot 17.00 uur geopend, maar raadpleeg voor de actuele openingstijden ook altijd de website. Op de website zijn tickets verkrijgbaar voor de cactustuin, maar ook combitickets, met andere bezienswaardigheden op Lanzarote. U kunt gratis bij de tuin parkeren en er is een restaurant aanwezig.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: cactlanzarote.com, archief. Foto’s: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reactie

    Carla Spee says:

    In 2017 was ik in Lanzarote en bezocht el Jardin de Cactus, de ondergrondse grotten en zoveel meer. Zo ook het ondergrondse huis van Cesar Manrique is zeer de moeite waard om te bezoeken. Wat een geweldige architect en kunstenaar.