populairste stad

Rotterdam zit Amsterdam op de hielen als populairste stad

Wat zijn de populairste steden van Nederland en in welke provincies wonen we het liefst? Voor de 4e keer is het Steden & Streken Merkenonderzoek uitgevoerd. Aan deze editie hebben ruim 12.000 mensen meegedaan.

Alle 4 de keren dat het onderzoek is uitgevoerd is Amsterdam tot de meest populaire stad gekozen. Opvallend is dat Rotterdam de hoofdstad op de hielen zit. De afgelopen keren bekleedt de Maasstad nog de 4e en 6e plek, maar dit jaar is Rotterdam naar de 2e plek opgeklommen, direct achter Amsterdam.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:

  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Utrecht
  • Maastricht
  • Den Haag
  • Groningen
  • Nijmegen
  • ‘s-Hertogenbosch
  • Delft
  • Haarlem

Ajax versus Feijenoord

Volgens merkadviseur Hendrik Beerda is de stijgende populariteit van Rotterdam ook terug te zien in de voetballerij. “Het imago van de 2 voetbalclubs lijkt veel op dat van hun stad”, zegt Beerda. “Feyenoord en Rotterdam worden als stoer en degelijk ervaren. Ajax en Amsterdam ziet men als een tikje arrogant, maar wel met internationale allure. De sterk toenemende populariteit heeft Rotterdam vooral te danken aan de continue vernieuwing in de stad. Amsterdam wordt geroemd om zijn grachten, brede cultuuraanbod, aantrekkelijke horeca en vele winkels.”

Meest trots

Andere opvallende conclusies uit het onderzoek zijn dat Groningers de sterkste band voelen met hun provincie vanwege de aardbevingen. In Maastricht en ‘s-Hertogenbosch zijn de bewoners het meest trots op hun stad. Delft en Haarlem zijn nieuwkomers in de top-10 van favoriete steden en de Veluwe en Zuid-Limburg blijven de prettigste streken van Nederland dankzij de aantrekkelijke vakantiemogelijkheden in eigen land. Uitgezonderd het eiland Texel worden de Wadden ook een steeds geliefdere regio voor een binnenlandse vakantie. Flevolanders zijn voor de 4e keer op rij het minst tevreden met hun woonomgeving. Qua vernieuwing en de ruimte scoort Flevoland juist weer het beste van alle provincies.

Nieuwkomers

Opvallende nieuwkomers in de top-10 van sterkste stedenmerken zijn Delft en Haarlem. “De kleinere, historische steden in de Randstad zijn duidelijk in trek onder bewoners en bezoekers. Deze kleinere steden combineren de aantrekkingskracht van de Randstad met de sfeer van de provinciestad”, verklaart Beerda. “Ondanks de Bourgondische sfeer en de mooie natuur van Limburg en Brabant neemt de populariteit van de steden in de zuidelijke provincies af.”

Het onderzoek

Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Voor het onderzoek van 2017 zijn 12.243 respondenten ondervraagd. Elke gemeente, streek en provincie is op 43 factoren onderzocht: merkkracht (= bekendheid, waardering en binding), persoonlijkheid (16 factoren), prestatie (21 factoren), bezoek, bezoekintentie en groeiverwachting. Onder de inwoners van de 30 grootste gemeenten en de provincies is op 13 aanvullende factoren navraag gedaan naar het woonplezier.

(Bron: ANP)

Geef een reactie