pieterspad

Pieterpad krijgt nieuwe finish

Het Pieterpad heeft een nieuw eindpunt gekregen op de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Al 33 jaar was de finish van de wandelroute te vinden op een flank van de Sint-Pietersberg. Voortaan zal het bekende wandelpad eindigen op een nieuw uitzichtplatform. Het pad wordt ook 6 kilometer langer door de nieuwe finish. Het eindpunt zal in het tweede weekend van oktober 2016 in gebruik genomen worden.

Langeafstandwandelroute

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandwandelroute van Nederland. De route gaat van Pieterburen, aan de Groningse Waddenkust, naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van bijna 500 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes. De route gaat door de meest uiteenlopende landschappen.

Het Pieterpad is in het veld gemarkeerd met de internationaal bekende wit-rode merktekens van lange-afstands-wandelpaden (LAW) en staat in detail beschreven in twee wandelgidsen die worden uitgegeven door het Nivon. Op de Sint-Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese wandelroute GR5, die tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.

pieterpad

Ontstaan Pieterpad

Het Pieterpad is in de periode tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door twee dames op leeftijd: de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en de Groningse Bertje Jens. Het pad is ontstaan vanuit het verlangen om ook in Nederland een wandelroute tot stand te brengen, die vergelijkbaar zou zijn met de lange doorgaande wandelroutes, zoals die elders in Europa al veel langer bestaan. Gezien de vrij geringe grootte van ons land, lag het van het begin af aan in de bedoeling dan ook maar helemaal van het noorden naar het zuiden te gaan.

Geen bedevaartsoord

Velen menen dat het Pieterpad een oude pelgrimsroute is, net zoals de route naar Santiago de Compostella. Dat is ook niet zo vreemd gedacht aangezien het Pieterpad tenslotte naar de Sint-Pietersberg voert. Toch is het Pieterpad geen bedevaartsoord. Het Pieterspad is ook geen uitgesleten handelsroute, zoals men dacht.

Populair pad

In 2009 had Nivon 250.000 gidsen van het Pieterpad verkocht. Op basis van de ervaring dat elke gids gemiddeld door 4 personen wordt gebruikt, becijferde de vereniging dat er toen al ongeveer 1 miljoen mensen het Pieterpad hebben bewandeld.

Naar schatting lopen 30.000 – 50.000 mensen jaarlijks de langeafstandsroute. De meesten (80 procent) wandelen van noord naar zuid. Pieterpadders kunnen hem ook van zuid naar noord lopen. Dan moet de gids van achter naar voor gelezen worden.

(Bron: ANP, www.pieterpad.nl)

 

 

Geef een reactie