Olijfboom snoeien

Olijfboom snoeien, wanneer en hoe moet dat gebeuren?

Een olijfboom kunt u na de winter snoeien. Zo krijgt u een mooie, volle boom of kunt u zijn vorm aanpassen aan uw persoonlijke smaak. In dit artikel vertellen we hoe u te werk kunt gaan.

Wanneer de olijfboom snoeien?

Voor de groei van een olijfboom is het niet noodzakelijk om hem te snoeien, maar u krijgt er wel een mooiere, volle boom door. Na verloop van tijd kunnen langere takken namelijk wat kaler worden aan de onderkant. Ook kunt u desgewenst vormsnoei toepassen. De beste tijd hiervoor is na de winter: eind maart of april. Omdat de boom vanaf april weer uitloopt, zal ook in het geval van grondige snoei dit namelijk al snel niet meer te zien zijn. Ook krijgt de olijfboom dan de kans om vanaf eind mei kleine bloemetjes te vormen, de latere olijven. Dat laatste mits er sprake is van een droge en zonnige zomer.

agapanthus
Lees ook: 11 planten voor de mediterrane tuin

Hoe snoeien?

Eventuele dode takken kunt u in hun geheel wegsnoeien. Behoud zoveel mogelijk horizontale takken en kort vooral verticale takken in, om voor lucht en licht voor het hart van de boom te zorgen. U kunt minstens een 3e van de kroon terugsnoeien. Voor dunnere takken voldoet een snoeischaar, voor dikkere takken kunt u beter een takkenschaar gebruiken.

Twijgen op de stam

Vaak ontluiken op de stam zelf verschillende nieuwe twijgjes. Die kunnen uiteindelijk flink groeien en de vorm van de boom verpesten. Alles onder het bladgedeelte kunt u daarom wegsnoeien zo gauw de twijgen verschijnen. Dat hoeft u niet alleen tot de maanden maart of april te beperken, maar kan tijdens het hele groeiseizoen gebeuren.

(Bron: Palmexpert, WikiHow, VT Wonen, Tuinplant.nl, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Clever says:

    De manier van snoeien is correct maar de periode ben ik het niet eens. Wij hebben een zomer huisje in Griekenland alwaar direct na de ,,pluk” / November het hele land in vuur en vlam staat. een groot gezoem van kettingzagen en vuurstapels om de ,,blad” takken te verbranden. (de stammetjes zijn perfect stookhout voor de houtkachel!)Het is een heel ritueel en bij navraag betreffende snoeien in Maart/April was men het daar niet mee eens, bovendien mag je maar tot 1 April buiten de takken verbranden.

    1. MAX Vandaag says:

      Beste Clever, bedankt voor uw reactie. Het kan heel goed dat voor Griekenland een andere snoeitijd geldt dan voor Nederland. Dat zal onder andere met het klimaat te maken hebben. Voor Nederland geldt in elk geval dat na de winter de beste tijd is.