Ministerie: ‘Klokkenruzie moet afgelopen zijn’

Loopt uw digitale klok al tijden achter zonder dat u iets aan de instellingen heeft veranderd? Dat is niet zo gek, want klokken door heel Europa lopen 6 minuten achter door een ruzie tussen Kosovo en Servië. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat is het zat en wil dat er vóór het weekeind van 10 en 11 maart een oplossing komt. 

Ruzie

De Europese koepel van netbewerkbeheerders (ENTSO-E) is verantwoordelijk om de spanning op het elektriciteitsnet op peil te houden. Om dit te bewerkstelligen, moet elk land een duit in het zakje doen. De ENTSO-E heeft met Servië afgesproken dat zij het Kosovaarse stroomnet in balans houdt, maar al sinds begin 2018 levert Kosovo minder stroom van dat zij afnemen, waardoor Servië heeft besloten niet langer meer aan haar verplichtingen te voldoen.

Minder stroom in heel Europa

Daardoor is er dus minder stroom om te verdelen en daar merken wij in Nederland ook iets van. Doordat er minder stroom dan gebruikelijk in omloop is, gaan klokken op elektrische apparaten achterlopen. Zij zijn immers ingesteld om de tijd te bepalen op de ‘normale’ netspanning en geven niet langer de goede tijd aan als er minder stroom wordt aangeleverd.

Luchtalarm

Niet alleen klokken op magnetrons, cv’s of wekkers hebben er last van, ook de luchtalarminstallaties op verschillende plekken in Nederland. Onder andere in Utrecht, Noord-Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland blijft het op 5 maart om 12.00 uur op veel plekken stil doordat het ingebouwde digitale klokkensysteem achterloopt.

Ultimatum

Inmiddels is er vanuit de Europese netwerkkoepel druk uitgeoefend op de regeringen van de ruziënde landen en wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat er nog voor het weekeind een oplossing is. Om dit af te dwingen heeft de ENTSO-E Servië en Kosovo een ultimatum gesteld. Als de landen geen actie ondernemen, kan de netwerkkoepel een inbreukprocedure starten en het zelf oplossen.

(Bron: NRC, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reactie

  1. AnnemieMH says:

    Wat een onzin zeg. Ook al loopt de klok achter, dan kan altijd het alarm nog afgaan hoor, wat later, maar ja..