Hoe slecht is Saharazand voor de opbrengst van uw zonnepanelen en moet u het verwijderen?
Publicatiedatum: 27 maart 2025
Een paar keer per jaar hebben we te maken met omstandigheden, die ervoor zorgen dat er bij ons in Nederland een laagje Saharazand neerdaalt. Op onze auto’s, tuinmeubelen, maar ook op zonnepanelen. Hoe slecht is dat voor de opbrengst en moet u het zand van uw panelen verwijderen?
Hoe slecht is Saharazand voor de opbrengst van uw zonnepanelen?
Wanneer er een wolk Saharazand over Europa trekt, daalt dat alleen bij ons in Nederland neer, wanneer het regent. Dat laat vervolgens een licht zanderig laagje achter op alles waarop het terecht komt. Dat laagje zelf heeft maar weinig effect op het rendement van uw zonnepanelen. Dat neemt over het algemeen met maximaal 1 à 2 procent af. Behalve in sommige jaren, wanneer er erg veel zand neerkomt. Dan kan het rendementverlies tot 10 procent oplopen, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. Wat daarnaast ook effect heeft, is het zand dat nog in de lucht dwarrelt. Door deze wolk van zand kan zonnestraling de aarde minder goed bereiken. Soms is de zon dan nauwelijks meer te zien, maar meestal is het effect minder, dan wanneer het bewolkt is.

Moet Saharazand worden verwijderd van zonnepanelen?
Het is niet nodig om Saharazand van uw zonnepanelen te verwijderen. Bij de eerste regen spoelt het vanzelf weer weg. Als u zelf aan de slag gaat, loopt u bovendien kans om de beschermende laag van uw panelen te beschadigen. Doe dit dus altijd op de juiste manier en nooit met kraanwater. In dit artikel vertellen we hoe u dit aanpakt.
Maar eigenlijk is het alleen nodig om zonnepanelen te reinigen bij een ernstige vervuiling. Zoals bijvoorbeeld door een grote hoeveelheid vogelpoep of aanzienlijke mos-aanslag. U kunt er ook voor kiezen om het te laten doen, maar dat is een kostbare aangelegenheid. En het weegt vaak niet op tegen het lagere rendement door het zand. In dit artikel vertellen we daar meer over. Aangezien het Saharazand weer verleden tijd is zo gauw het regent, kunt u dit dus ook gewoon afwachten.

(Bron: Archief, RTL Nieuws, Plusonline.nl, Feenstra.com. Foto: Shutterstock)