asbestsarnering

Financiële zorgen door asbestsanering bij woonhuizen

Slapeloze nachten bij woningeigenaren met asbest in hun dak. Als het aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven  (Infrastructuur en Waterstaat) ligt, moeten deze daken over 6 jaar zijn vervangen. Wie draait er op voor de kosten van de asbestsanering en dakvervanging, à tienduizenden euro’s per woning? 

Asbestdaken

Ruim 300.000 huizen in Nederland hebben een asbestdak. Asbestvezels zijn kankerverwekkend en daardoor al 30 jaar verboden in de bouw. De regering wil ook af van de bestaande asbestdaken. Hoe hard is de deadline van 1 januari 2025, waarop alle asbestdaken vervangen moeten zijn? Hoe gaat de overheid erop toezien dat die daken dan zijn vervangen? En hoe kunnen de eigenaren van deze huizen financieel worden geholpen om aan deze eisen te voldoen? Komt er een geldfonds om hen substantieel bij te staan? Verontruste gedupeerden aan het woord in Meldpunt.

Verder in Meldpunt

Veel gepensioneerden zien hun koopkracht verslechteren. Pensioenen staan onder druk en vaste lasten, zoals energiekosten stijgen door. Hoe groot zijn de zorgen en zijn ze terecht? Financieel journalist Martin Visser geeft commentaar. En MAX Ombudsman Rogier de Haan duikt in een zaak van een mevrouw die geen geld uit de pinautomaat kreeg, maar waarbij het geldbedrag wél werd afgeschreven. Mag zij de camerabeelden van de pinautomaat bekijken om haar gelijk te bewijzen?

Meldpunt is te zien op vrijdag 8 februari 2019 om 19.10 uur op NPO 2. Meepraten over het programma kan op de website van Meldpunt.

Geef een reactie

Reacties (4)

    JamesDF says:

    Asbestsanering bij woonhuizen.

    Begin 70-er jaren was bij de overheid al bekend dat de asbest-verwerking en afvoer een groot probleem zou worden. Het bedrijfsleven heeft zich daarna nog jaren met succes verzet tegen een asbestbesluit en ook met succes ontheffingen bepleit en verkregen.

    Wie is de schuldige en dus de betaler?

    Een “asbest-schuldige”.

    HannyR50 says:

    Wij hebben het afgelopen jaar netjes laten verwijderen, maar toen de rekening kwam moesten we alles zelf betalen. Eerst beloven ze dat je subsidie krijgt en dan hoor je dat de pot leeg is. Ik vind dit geen manier van doen.

    Anton en Petra says:

    Programma van MAX Meldpunt teruggekeken. Verbazen doe ik me al niet meer maar toch;

    Is het reëel dat per woning een inspectie rapport opgemaakt MOET worden ter wijl de hele wijk met hetzelfde probleem zit. ( ongeveer 300 woningen )
    Is een rapport dan niet voldoende.
    Is het reëel dat vadertje staat door de BTW inkomsten miljarden binnenhaalt over de rug om van de mensen aan wie ze dit opleggen.
    Vrijstelling van BTW zou een leuke subsidie regeling zijn ( Kost de staat niets en maakt het de benadeelde wat makkelijker om te saneren.

    Nicky123 says:

    de overheid bemoeit zich overal mee maar om asbest te verwijderen mag men vragen wat men wil
    Er moet een maximumprijs aan verbonden worden