duivensport

Duivensport onder druk door roofvogels

Nederland is de laatste jaren het thuis geworden van een groeiend aantal roofvogels. Goed nieuws, zou u zeggen, maar postduivenhouders denken hier heel anders over. Volgens hen staat de duivensport flink onder druk door de moordlustige rovers. 

Petitie om duivensport te redden

De postduivensport staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, een status die de sport te denken heeft aan de lange traditie en het unieke karakter. Helaas voor de duivenmelkers verstoren roofvogels steeds vaker de vluchten van hun duiven. “De realiteit is dat er zeker 1500 duiven per dag worden vermoord”, zegt Vincent Hoogerwerf van De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) tegen persdienst ANP. Om dit aantal terug te dringen is er door hem een petitie gestart die inmiddels meer dan 7000 keer is ondertekend. Daarin wordt gevraagd om geen nestkasten meer te plaatsen voor roofvogels en geen gefokte sperwers, haviken of slechtvalken meer uit te zetten in de natuur. De petitie wordt op 19 juni 2018 aangeboden aan de Tweede Kamer. Als er niets verandert, vreest de NPO dat de sport uiteindelijk zal verdwijnen.

Slechtvalken

De vogel die volgens Hoogerwerf de meeste schade toebrengt aan de duivensport is de slechtvalk. Voor deze vogels zijn er veel nestkasten bijgebouwd in de afgelopen 30 jaar en zodoende is de populatie flink gestegen. Een volwassen slechtvalken paartje heeft een leefgebied van zo’n 10 bij 10 kilometer, wat betekent dat er ongeveer overal in Nederland wel 1 slechtvalken paartje leeft. daardoor is de kans groot dat een duif tijdens een vlucht een slechtvalk tegenkomt die de confrontatie aangaat. De ervaring leert dat de duif vaak het onderspit delft en het met de dood moeten bekopen.

(Bron: NPO, ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Jammer voor de duivenhouders, de één z’n dood is de ander z’n brood (eten). Er zijn véél meer duiven als Slechtvalken. In elke sport vallen doden: bij wielrenners, motorcrossers, autocoureurs, zeilers en voetballers. In de duivensport raakt er wel eens een duifje kwijt. En hoeveel duiven worden de nek omgedraaid, door hun liefhebbende eigenaren? Duivensoep is legendarisch.

  2. Hyacinthe says:

    Voor de NPO triest maar er zijn veel (gewone) duiven minder voeren in steden , het geeft overlast.