Duur 02:59
Gepubliceerd op 11 december 2017

Duivensport op lijst immaterieel erfgoed

De bloemencorso in Zundert staat erop, en ook de paardenmarkt in Vianen neemt een plekje in op de Nederlandse lijst van immaterieel erfgoed. Sinds 10 december 2017 staat ook de duivensport erop. Reden voor een duik in het verleden van deze Hollandse hobby.

Ontstaan

Het houden van duiven is voor burgers lange tijd verboden, maar hier komt verandering in rond het jaar 1800. Niet veel later ontstaat in België de duivensport, een hobby waarbij duiven zo snel mogelijk een bepaalde afstand moeten afleggen. De duif die als eerste terug is in de eigen til, wint de wedstrijd. De duivensport gaat al vlug over de Belgische landsgrenzen en wordt populair in heel Europa, waaronder in Nederland. De hobby groeit en groeit, totdat de Tweede Wereldoorlog begint. De Duitse bezetter verbiedt het houden van duiven, omdat zij bang zijn dat hiermee geheime boodschappen overgebracht kunnen worden.Het verbod wordt overigens lang niet door alle duivenhouders serieus genomen. Zij gaan door met het verzorgen van hun diertjes, al moeten zij dit nu wel stiekem doen.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog vinden veel Nederlanders hun heil in de duivensport. Bijna iedereen in de volksbuurten heeft duiven, waardoor er op een bepaald punt wel 100.000 beoefenaars van de hobby zijn. In het filmpje hieronder ziet u hoe het houden van duiven er destijds aan toe gaat. Anno 2017 is de hobby veel minder populair, want er zijn nog maar 17.000 mensen die wedstrijdduiven houden.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Inzetten op behoud

Om ervoor te zorgen dat deze oude hobby blijft bestaan, heeft de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) het traject GPS2021 gestart, met als doel om de hobby nieuw leven in te blazen, waardoor zij nog lang niet tot het verleden zal behoren. Ook de plaatsing op de zogenoemde ‘inventaris Immaterieel erfgoed’ heeft dit doel voor ogen. Door de plaatsing op deze lijst, wordt er actief gewerkt aan de toekomstbestendigheid van dit erfgoed.

Hallo Nederland gaat op 10 december 2017 op bezoek bij een van de grootste duivenhouders en telers van Nederland. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: website Immaterieel Erfgoed, website NPO, ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer