Duitsland favoriete emigratiebestemming

Een groot aantal Nederlanders emigreert naar Duitsland. In 2010 zijn dat er nog 10.632, maar in 2015 verruilen 14.077 landgenoten hun woning voor één in ons buurland. Dat betekent een toename van 32 procent. Hiermee is Duitsland emigratiebestemming nummer één.

Waarom Duitsland?

Redenen hiervoor zijn de Duitse normen en waarden, de financieel aantrekkelijke woningmarkt, de gunstige ligging en de Duitse werkmentaliteit. Daarnaast is er vanuit Duitsland vraag naar ambachtslieden, medisch en technisch geschoold personeel en ondernemers. Het feit dat de werkloosheid in Duitsland tot één van de laagste behoort, speelt ook een rol.

Grensstreekbewoners

Deze overwegingen zijn met name relevant voor de Nederlanders die in de grensstreek wonen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ruim 16.000 Nederlanders in Duitsland wonen, maar in hun land van herkomst werken. Voor hen is de Duitse arbeidsmarkt dus niet de reden om te emigreren. Daar staat tegenover dat 5.700 Nederlanders liever in hun eigen land blijven wonen, maar in Duitsland werken.

(Bron: ANP, CBS)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Waarom Duitsland? … Weg van de VVD, weg van Rutte. …