woningoverval

Aantal overvallen gedaald, maar woningovervallen gestegen

Het aantal overvallen in Nederland is scherp gedaald, maar de overheid mag de aandacht voor het probleem niet laten verslappen. Die waarschuwing komt van de criminologen Ben Rovers en Cyrille Fijnaut.

Werkterrein verlegd

Het aantal overvallen is de afgelopen jaren flink gedaald, van een recordaantal van zo’n 3000 in 2009 tot ruim 1200 vorig jaar. In hun rapport in opdracht van de Taskforce Overvallen schrijven Rovers en Fijnaut echter dat overvallers hun werkterrein hebben verlegd: begin jaren 90 hadden ze het nog vooral gemunt op bedrijven, tegenwoordig slaan ze vaker toe in woningen. In 2014 ging het om 40 procent van het totale aantal overvallen.

Spaargeld

Waar in het begin van de jaren 90 maar amper huizen werden overvallen, blijkt uit de meest recente cijfers, uit 2014, dat inmiddels 4 op de 10 overvallen worden gepleegd op een woning. Nu de spaarrentes zo laag zijn en meer mensen hun spaargeld thuis bewaren, vrezen de onderzoekers dat het aantal woningovervallen nog verder zal toenemen. Ook met babbeltrucs proberen criminelen steeds meer woningen binnen te dringen.

De politie heeft een aantal handige tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc:

  • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat diegene komt doen;
  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek;
  • Zorg dat u de deur op een kiertje kunt zetten met bijvoorbeeld een deurketting of kierstandhouder;
  • Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen;
  • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht.
  • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes.

Aanpak

Volgens Rovers en Fijnaut valt er nog veel winst te behalen in de aanpak van overvallers. Momenteel ontspringen nog veel beroepsmisdadigers de dans. Volgens schattingen van insiders telt Nederland zo’n 1200 beroepsmisdadigers, waarvan er momenteel slechts 30 tot 35 achter de tralies zitten. De opheldering van zware overvallen die beroepsmatig worden gepleegd “tart de rechtsstatelijke verbeelding op een haast onvoorstelbare manier”, schrijven de onderzoekers in een rapport dat ze woensdag 12 oktober presenteerden op een congres in Rotterdam.

(Bron: ANP)

Geef een reactie