stickers

11 tips om stickers en lijmresten eenvoudig te verwijderen

(Prijs)stickers op bijvoorbeeld vazen, spiegels en servies zijn veel mensen een doorn in het oog. Bij het verwijderen blijkt namelijk vaak dat ze maar gedeeltelijk los komen en de lijmresten kunnen langdurig vervelende vegen achter laten. Met onderstaande methodes wordt verwijderen een stuk eenvoudiger.

Permanente lijm

Er zijn tegenwoordig gelukkig ook stickers die gemakkelijk te verwijderen zijn, maar heeft u te maken met een sticker waarbij permanente lijm gebruikt is, wordt het verwijderen lastiger. Er zijn speciale stickerverwijderaars in de handel, maar er zijn nog meer handige trucs om de sticker-ellende aan te pakken.

Houd rekening met de ondergrond

Als eerste is het belangrijk op welk soort materiaal de sticker is geplakt. Niet elke verwijdermethode hieronder is geschikt voor elke soort ondergrond, houd daar dus rekening mee. Olie kan bijvoorbeeld blijvende vlekken veroorzaken en bijtende stoffen kunnen de ondergrond aantasten. Als u twijfelt kunt u eerst een klein stukje onopvallend oppervlak behandelen met bijvoorbeeld een wattenstaafje.

Sopje

Maak een sopje van heet (niet kokend) water, met wat afwasmiddel en leg het voorwerp met daarop de sticker er een half uur in te weken. De sticker laat in de meeste gevallen dan makkelijk los. Werkt dit niet, dan kunt u ook (een papje van) zuiveringszout proberen. Blijven er dan toch nog wat lijmresten achter, dan kunt u die met wat azijn eraf krijgen.

Föhnen

Door de sticker met een föhn te verwarmen wordt de lijm zacht en is de sticker veel makkelijker te verwijderen. Als het voorwerp waarop de sticker zit niet te heet mag worden, dan kunt u uw hand gebruiken om te voelen of de föhn niet te heet staat. Houd de föhn ook niet op dezelfde plek, maar beweeg hem over de plek heen.

Smeer/lampenolie

Heel effectief is het gebruik van een smeerolie, zoals kruipolie of kettingolie voor fietsen. Of lampenolie. Spuit dit op een doek en wrijf de lijmresten ermee in. Vervolgens kunt u de restanten met een droge doek verwijderen.

Natuurlijke oliën

Ook natuurlijke oliën zijn doeltreffend voor het verwijderen van stickers en lijmresten. Wrijf de sticker hiervoor in met zonnebloemolie, olijfolie of een olierijk product als pindakaas en laat dit goed inwerken, alvorens u er met een doek overheen wrijft. Blijft er lijm achter, smeer er dan nog een dun laagje op en laat weer een poos inwerken.

Citrusvruchten

Het zuur in citrusvruchten als de citroen en sinaasappel is effectief om lijm op te lossen. U kunt hiervoor een schoonmaakmiddel met citrus gebruiken of het sap van een verse citroen of sinaasappel. Brent het op de lijmresten aan en laat even inwerken en wrijf het er vervolgens met een doek vanaf.

Onverdunde azijn

Breng een ruime hoeveelheid onverdunde azijn aan op het oppervlak van de sticker en verwijder die vervolgens.

Nagellakremover

Heeft u nagellakremover in huis, dan kunt u dit met een doek of sponsje op de sticker aanbrengen en er stevig overheen wrijven. De remover moet wel aceton bevatten om doeltreffend te zijn.

Terpentine

Smeer de lijmresten met een doek of stuk keukenpapier in met terpentine en laat even inwerken. Wrijf de opgeloste delen er vervolgens met een droge doek vanaf.

Alcohol

Met huishoudalcohol of een heldere, suikervrije alcoholsoort als wodka kunt u de sticker ook behandelen.

Glaskrabber

Bij glazen oppervlakten en porselein kunt u een glaskrabber gebruiken. Ga hier wel voorzichtig mee te werk, want anders kan dit krassen veroorzaken. Om de lijm makkelijker met de krabber te verwijderen kunt u ook bijvoorbeeld wat azijn gebruiken of er even de föhn op zetten.

Plakband

Is er maar een klein beetje lijm achtergebleven, dan kunt u plakband of schildertape gebruiken om dit los te trekken. Herhaal totdat alle resten verwijderd zijn en gebruik eventueel een nieuw stukje als het plakvermogen van het plakband of de tape afneemt.

(Bron: Cleanipedia NL, Oma weet raad, Sticker.nl, Margriet, Ekofamily)

Geef een reactie

Reacties (3)

  RiaMJ says:

  Wasbenzine werkt super op metaal en porselein en blik. Ook hard plastic. Bij zacht plastic opletten.

  Cloggiegirl says:

  Terpentine kan het oppervlak beschadigen en invreten.

  Probeer het eerder met wasbenzine, dat is een veilige manier om stickers en vet te verwijderen. Ik heb in een kantoorboekhandel gewerkt en de duurste vulpennen kun je met wasbenzine de lijm van de pennen afhalen.

  Iris 070 says:

  Mijn middel: Hygiënische doekjes van Albert Heijn!
  Met deze doekjes verwijder ik heel gemakkelijk lijmresten, zoals van stickers. Ook andere vormen van vuil of ogenschijnlijk onverwijderbare situaties…. ik gebruik de Hygiënische doekjes van Albert Heijn…… Uh.. waar het schoonmaak betreft! ?