gerstekorrels

Zo ontstaan gerstekorrels en zo komt u er vanaf

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn witte, harde bultjes op de huid. Meestal rondom de ogen of neus. De korrels ontstaan als een talg- of zweetklier verstopt raakt en kunnen heel lang blijven zitten. In dit artikel beschrijven we wat het veroorzaakt en hoe u er weer vanaf komt.

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Iedereen kan (op elke leeftijd) last krijgen van gerstekorrels, maar meestal worden ze veroorzaakt door verstopte poriën. Bijvoorbeeld in het geval van een verstoring door make-up of verzorgingsproducten. Of als de huid droog en niet goed gehydrateerd is. Ook blootstelling aan zon of een peeling van de huid kunnen redenen zijn. In de verstopte talg- of zweetklier stapelt zich keratine op tot een hard korreltje. Dat kan niet goed door de huid worden afgevoerd, vandaar dat de bultjes soms tot wel een half jaar aanwezig blijven.

Hoe komt u er vanaf?

Gerstekorrels zijn pijnloos en kunnen geen kwaad, maar u bent ze wellicht toch liever kwijt dan rijk. Hoe sneller u erbij bent, des te gemakkelijker gaat het. Op den duur gaat het steeds lastiger. Probeer het bultje in elk geval niet uit te knijpen. Dit lukt waarschijnlijk toch niet, omdat het korreltje diep onder de huid ligt en u beschadigt uw huid zo alleen. U kunt in 1e instantie proberen om de huid te behandelen met een exfoliant. Een exfoliant verwijdert op milde wijze dode huidcellen, terwijl een scrub de bovenste huidlaag kan beschadigen, wat averechts werkt. Ook insmeren met vitaminezuur is doeltreffend, maar dit gaat alleen op recept via een dermatoloog.

U kunt ervoor kiezen ze bij een schoonheidsspecialiste of dermatoloog weg te laten halen. Dat kan snel met behulp van een klein naaldje, of via een peeling met glycolzuur.

Gerstekorrels voorkomen

Met een gezonde en zuivere huid heeft u minder kans dat zich een gerstekorrel ontwikkelt. Drink daarom voldoende water en reinig de huid ’s ochtends en ’s avonds. Hydrateer de huid vervolgens. Een dagcrème met een SPF heeft als voordeel dat het uw huid tegen schadelijke uv-stralen beschermt. Gaat u echt de zon in, bescherm de huid dan extra met een zonnebrandmiddel. Gebruik verder regelmatig een exfoliant om de huid te stimuleren zich te vernieuwen.

Hagelkorreltje op het ooglid

Naast gerstekorrels op de gezichtshuid kunnen er ook korreltjes ontstaan op het ooglid. In dit geval wordt het dan een hagelkorrel genoemd. Ze kunnen vervelend zijn, omdat u ze vaak voelt zitten, maar ze kunnen ook ontsteken. In dit geval is het raadzaam ze door de huisarts te laten verwijderen.

hagelkorreltje

(Bron: HLN, Margriet, Libelle.be, Etos, De huidkliniek)

Geef een reactie