gerstekorrel

Een gerstekorrel (milia) verwijderen, kunt u dat zelf doen?

Wanneer een talg- of zweetklier verstopt raakt, kan er een wit (soms kleurloos), hard bultje ontstaan in het gezicht. Dit wordt een gerstekorrel of ook wel milia genoemd. Het kunnen er ook meerdere bij elkaar zijn. Meestal rond de ogen of neus. Mag u die zelf verwijderen of kunt u dat beter aan een arts of schoonheidsspecialist overlaten?

Oorzaken van een gerstekorrel

De talg- en zweetklieren in het gezicht kunnen om verschillende redenen verstopt raken. Dit kan optreden wanneer de huid erg droog is, maar ook door een verstoring door een verzorgingsproduct of make-up. Daarnaast kan blootstelling aan zon de oorzaak zijn of wanneer de huid niet goed reageert op een scrubbeurt. Doordat afvalstoffen vervolgens niet goed worden afgevoerd uit de talg- of zweetklier, ontstaat er een hard korreltje onder de huid. Die zich niet zo eenvoudig laat verwijderen.

Kunt u een gerstekorrel zelf verwijderen?

Een gerstekorrel ligt onder de huid. Het is daarom niet aan te raden het korreltje uit te knijpen met uw nagels. Buiten dat dit niet zo snel op deze manier zal lukken, beschadigt u de huid er ook behoorlijk mee. Eventueel kunt u dit wel doen door de huid te reinigen met alcohol en dan bij de gerstekorrel door te prikken met een steriel naaldje. Vervolgens kunt u de korrel er dan voorzichtig uit knijpen.

Als u er snel bij bent, kunt u het in een vroeg stadium proberen met een exfoliant. Dit middel verwijdert op milde wijze dode huidcellen en soms verdwijnt een gerstekorrel er op die manier door. Gebruikt u een scrub, wees dan voorzichtig, zodat u de bovenste huidlaag niet te veel beschadigt. Dat werkt in dit geval namelijk averechts. Wat wel vaak doeltreffend werkt, is het gebruiken van vitaminezuur. Dit is op recept, via een dermatoloog te verkrijgen.

Strontje
Lees ook: Strontje in uw oog? Zo komt u er vanaf

Een gerstekorrel laten verwijderen

Zit de gerstekorrel er al wat langer, dan lukt het niet altijd meer om hem met milde methodes zelf te verwijderen. En niet iedereen wil met een naald aan de slag. In dat geval kunt u ervoor kiezen om hem weg te laten halen. Dat kan bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een klein naaldje of een peeling met glycolzuur. Het is echter niet noodzakelijk om dit te doen. Een gerstekorrel is pijnloos en kan verder geen kwaad. Het staat alleen vaak niet zo mooi. Maar weet ook dat zo’n korrel soms binnen een half jaar weer uit zichzelf verdwijnt, als u de huid goed verzorgt.

Gerstekorrel voorkomen

Is de gerstekorrel eenmaal weg, dan kunt u verschillende maatregelen nemen om de kans op terugkeer te verminderen. Door voldoende (water) te drinken, blijft de huid goed gehydrateerd. Reinig uw gezicht daarnaast in de ochtend en avond en hydrateer de huid vervolgens. Als dagcrème heeft een crème met SPF als extra voordeel dat het u tegen schadelijke uv-stralen beschermt. Gaat u zonnen, bescherm uw huid dan extra met een zonnebrandmiddel. Door regelmatig een exfoliant te gebruiken, worden dode huidcellen verwijderd en wordt de huid gestimuleerd zich te vernieuwen. Ook een mild scrubmiddel met salicylzuur of glycolzuur is effectief.

Heeft u het idee dat uw huid niet goed reageert op de make-up of een verzorgingsmiddel dat u gebruikt, gebruik dat dan minder of schakel over naar een ander product.

(Bron: archief, moetiknaardedokter.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Op de zender TLC zijn twee series waarbij dermatologen allerlei problemen behandelen.
    Maar dan vooral problemen die meerdere jaren onbehandeld zijn gebleven.
    Operaties komen in beeld.