medicijngebruik

Ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik stijgt

Het aantal ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik is de afgelopen 5 jaar gestegen. De maatregelen die zijn getroffen om het aantal patiënten terug te dringen, hebben onvoldoende geholpen. Dat blijkt uit de uitkomsten van een studie die minister Edith Schippers naar de Kamer heeft gestuurd.

Vergrijzing

In 2013 werden er 49.000 mensen opgenomen door problemen met hun medicijngebruik. Dat waren er in 2008 nog 10.000 minder. De gemiddelde leeftijd van de patiënten is in de afgelopen jaren gestegen van bijna 50 naar bijna 55. De groep van patiënten van 65 jaar en ouder is 3,5 keer groter dan de patiënten die jonger zijn dan 65. De onderzoekers denken dat vergrijzing de grootste oorzaak is van de stijging van het aantal patiënten. Het aantal acute opnames is toegenomen met 21 procent.

EPD

Lang is gedacht dat de ICT dit probleem met bijvoorbeeld het EPD, elektronisch patiënten dossier, op kon lossen. Een gemeenschappelijk dossier waarin alle zorgverleners inzicht hebben in de medicatie van de patiënt. Het EPD is nog steeds niet overal doorgevoerd. De privacyregels is een belangrijke reden. “Daarnaast is het belangrijk dat er goed toezicht gehouden wordt en dat de patiënt zelf gekochte middelen ook meldt”, aldus dokter Ted van Essen. “Het beste zou zijn als de huisarts en apotheker het medicijngebruik samen beoordelen. Dat kost tijd en geld, maar onterechte ziekenhuisopnames kosten nog veel meer.”

Verkeerd medicijngebruik is te voorkomen

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de opnamen van 65-plussers als gevolg van verkeerd medicijngebruik, is te voorkomen Bij mensen die jonger zijn is dat ook nog in een kwart van de gevallen. “Het is schokkend dat er in al die jaren, na al die maatregelen en afspraken, geen verbetering te zien is. Hoeveel mensen uiteindelijk aan de gevolgen overlijden is niet in het rapport vermeld. Ik wil hier ook duidelijkheid over”, aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie.

Verkeerd medicijngebruik kan bijvoorbeeld duizeligheid veroorzaken  waardoor iemand iets kan breken. Volgens minister Schippers is een deel van de opnamen te voorkomen. “Door beter rekening te houden met de kenmerken, bijzonderheden en de conditie van de individuele patiënt en door het toepassen van beschermende maatregelen”. Uit een andere studie, die donderdag 2 februari 2017 verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde blijkt dat 20 procent van de patiëntengroepen van huisartsenpraktijken 5 of meer medicijnen gebruikt.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hanneman says:

  Waarom lees ik nergens dat deze mevrouw begaan is met de mensen die te maken hebben gekregen met medicijnproblemen? Zou het kunnen dat hier iets mist? Wat schreef ze ook weer? Oh ja, “Door beter rekening te houden met de kenmerken, bijzonderheden en de conditie van de individuele patiënt en door het toepassen van beschermende maatregelen”. Wat een zorgvuldigheid. Wat zou het fraai zijn als ze dezelfde zorgvuldigheid zou betrachten op momenten dat haar vrinden van Menzis, Achmea, Zilveren Kruis en zo meer besluiten met succes gebruikte medicijnen te stoppen en die te vervangen door goedkopere varianten. Dat mensen daardoor in serieuze gezondheidsproblemen terecht komen is schijnbaar niet relevant. Onderwijl lezen we op televisie dat de farmaceuten rustig door mogen gaan met het riant belonen van huisartsen. Waar zou dat dan voor zijn?

  oosterwijck says:

  Ik heb al menig keer geschreven over mijn medicijn Pulmicort, voor ASTMA/COPD, dat ik al 5 jaar gebruik. … Ik schreef meerdere keren over het exorbitant prijsverschil van dit medicijn, in Nederland (€60) en Belgie (€15) per flacon. ??? …. Door dit prijsverschil worden de zorgkosten, van U en ik, onnodig en onrechtmatig opgedreven. … Onlangs kreeg ik de indruk dat dit medicijn niet meer zoveel effect had op mijn ziekte. Ik maak een afspraak met de huisarts (ik kom daar eens in de 3 jaar, dus dat is niet teveel) om daarover te praten. Ik kreeg meteen een nieuw advies, Symbicort (kost in Nederland €45 per flacon). Maar wat bleek, in de computer stond dat ik 2 jaar geleden (voor een tweede keer), bij de specialist was geweest, wat pertinent niet waar is. …. Ik begrijp nog niet wat hier speelt, maar dat er iets niet klopt is duidelijk. … Vervolgens ga ik naar de apotheek om het medicijn op te halen en daar wilde ze me meteen 2 flacons meegeven. Ik heb dat geweigerd. Ik wil eerst één flacon uitproberen en dan pas eventueel een volgende bestellen. En bovendien, ga ik eerst in Belgie informeren, wat dit medicijn dáár kost. Ik verwacht namelijk dat dit medicijn daar een kwart van de prijs kost, van wat het in Nederland kost. … En dan koop ik Symbicort in Belgie, zoals ik ook al 5 jaar Pulmicort in Belgie koop. Dat heeft mij (dus ook de zorgkosten van U allemaal) in 5 jaar tijd heel veel geld bespaard, namelijk: 5 jaar lang 5 flacons per jaar, dat is 25 flacons x €45 prijsverschil = €1145 in totaal.

  Andrea51 says:

  Medicijnen daar kan ik een boek over vol schrijven. Ik heb diverse allergieën en daardoor kan ik niet ieder medicijn innemen vanwege de vele hulpstoffen. Gebruikte ook thyrax voor mijn schildklier, maar dit medicijn is zoals bekend niet meer te verkrijgen. Het vervangende medicijn heeft een aantal hulpstoffen waar ik allergisch voor ben, dus overgestapt op een middel met weinig hulpstoffen en voor mij dus heel belangrijk. Alleen moet ik nu per maand € 7.20 bijbetalen. Hoe krom kan het zijn.