Duur 02:33
Gepubliceerd op 11 april 2018

Witte benen onder een rok, waarom niet?

De lente is een feit. De eerste warme dagen hebben we al achter ons liggen en zoals het er nu naar uitziet belooft het ook de komende dagen mooi weer te worden. Tijd voor blote benen. Maar die benen zijn een hele winter ingepakt geweest en nog wit. Voor velen is dit aanleiding genoeg om even onder de zonnebank te gaan. Dermatologen en KWF Kankerbestrijding waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van het bruinen onder een zonnebank en willen zelfs dat het kabinet maatregelen neemt. En wat is er mis om met witte benen onder een rok? 

Van alle leeftijden

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders wel eens onder de zonnebank gaat. Volgens dermatologen en KWF is dit veel te veel. Zij zien het aantal jongeren met huidkanker stijgen. Studies tonen aan dat van de jongeren die onder de zonnebank gaan maar liefst 75 procent meer kans heeft op het ontwikkelen van een melanoom. Maar het pakken van een zonnebank gebeurt niet alleen door jongeren, maar door mensen van alle leeftijden.

Het schadelijke aan onder de zonnebank gaan is uv-straling. In korte tijd wordt de huid blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling die het risico op huidkanker vergroot. In tegenstelling tot de zon bevat de zonnebank geen uvb. Uvb zorgt ervoor dat we verbranden. Dat werkt dus als een waarschuwingssignaal, want daardoor gaan we eerder uit de zon en loopt de huid minder schade op.

Bewust van de risico’s

KWF Kankerbestrijding en dermatologen willen de zonnebank niet verbieden, maar willen dat mensen zich meer bewust zijn van de risico’s. Zo wordt er nu nog regelmatig gezegd dat het nemen van een zonnebank positieve gezondheidseffecten heeft. De zonnebankbranch zegt dat het gezonder is om een paar keer per jaar onder de zonnebank te gaan, dan regelmatig de zon op te zoeken. KWF en dermatologen willen een verbod op dit soort communicatie en een betere handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar of ouder.

Vitamine D

De andere discussie die loopt is die over vitamine D. Onder de zonnebank zou goed zijn voor onze vitamine D aanmaak. Volgens dermatologen is dit onzin. Een kwartier naar buiten gaan levert behalve een frisse neus, ook voldoende licht op voor de aanmaak van vitamine D. Heeft u een chronisch tekort, slik dan supplementen. Doe dit vooral in overleg met uw huisarts.

Witte benen

Maar wat is er toch mis met witte benen onder een rok? In de jaren 70 is er nog weinig bekend over de gevolgen van langdurige blootstelling aan de straling van de zon en de zonnebank. We ontwikkelen in die tijd een beeld dat gebruind zijn staat voor gezondheid en welvaart. Veel mensen die in die tijd onbeschermd in de zon liggen en regelmatig onder de zonnebank gaan, ontwikkelen jaren later huidkanker. En het aantal mensen met huidkanker zal volgens het RIVM stijgen. Dus hoe kan het dat we met de kennis van nu, alle waarschuwingen voor de schadelijke kant van zon en de zonnebank, toch zo’n groot risico nemen om er ‘gezonder’ uit te zien? Want er is toch zeker niets mis met witte benen onder een rok. Voorlopig blijft deze vraag nog onbeantwoord en moeten dermatologen en het KWF ons blijven waarschuwen en bewust maken voor de gevolgen.

Dit onderwerp wordt besproken in Hallo Nederland op 11 april 2018.

(Bron: NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Uvbreak says:

    Een zonnebank kan wel degelijk uvb uitzenden. Doordat de zonnebank uvb bevat kan het lichaam vitamine d produceren. Omdat we onder de zonnebank onze hele huid blootstellen aan dit uvb, kan het lichaam in dezelfde tijd 7 a 10x meer vitamine d produceren dan als we dit proberen te halen uit de middagzon via onze handen, nek en gezicht. Onze tip. Laat je dermatoloog of huisarts je uitrekenen hoeveel MED je huid ontvangt als je je huid aan de middagzon blootstelt. MED wil zeggen, de uv dosis die je huid maximaal kan ontvangen zonder te verbranden. Je mag op jaarbasis 100 MED ontvangen. Hetzelfde kun je ook vragen aan de fabrikant, leverancier of medewerkster van een zonnestudio. 1 sessie onder de zonnebank mag maximaal 1 MED zijn. Hetzelfde kun je buiten uitrekenen. Echter, in de praktijk zien we dat de huid in de zon vaak vele uren word blootgesteld aan de zon, zonder te verbranden. Dat komt mede omdat het uvb uit de zon door een zonnebrand crème word tegengehouden. Het verbrandingsproces word hiermee uitgesteld, maar de huid krijgt nog wel degelijk een deel van het UVA uit de zon te verwerken. Dit UVA (aging) veroudert de huid en suggereert een veilige blootstelling. Wat gebeurt er daadwerkelijk in de huid? De huid zal kleuren, maar deze kleur is niet constructief en de huid zal snel loslaten / vervellen vanwege deze intensieve benadering. Als we de huid insmeren met een hoge zonnebrandcreme zal ons lichaam niet of nauwelijks vitamine d meer aanmaken. Ons advies is dus, stel zoveel mogelijk huid aan de middagzon bloot, voor een goede productie van vitamine d. Probeer juist die delen die nooit in de zon komen bloot te stellen. Hoe groter het oppervlak hoe meer vitamine d. Hoe lichter je huid is, hoe makkelijker je lichaam vitamine d zal aanmaken. Hou ouder je bent hoe minder makkelijk dit zal gaan. Om 13.30 u is de zon meestal op haar hoogste zonkracht. (Uv-index). Als je de kracht van de zon weet, kun je precies uitrekenen hoe lang je veilig in de zon kan zonder te verbranden, zodat je maximaal vitamine d kan aanmaken op een natuurlijke manier. En zo kan profiteren van alle gezondheidsvoordelen van de zon. Op onze website leggen we je dit heel makkelijk uit middels een filmpje. Wees trots en zuinig op je huid. We helpen je graag daarbij !

Bekijk ook

Meer