borstkanker

Website om bewustzijn van borstkanker bij mannen te vergroten

Borstkanker is een diagnose die duizenden vrouwen jaarlijks te horen krijgen. Maar borstkanker komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kunnen het krijgen, maar een groot deel van de Nederlandse mannen is zich dit niet bewust. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht. Om het bewustzijn te vergroten is er een speciale website gelanceerd: www.mannenmetborstkanker.nl 

Informatie borstkanker meer gericht op vrouwen

Jaarlijks krijgen ongeveer 100  mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Zij kunnen net als vrouwen de diagnose op elke leeftijd krijgen. Gemiddeld krijgen mannen de diagnose op latere leeftijd (68 jaar) dan vrouwen (61 jaar). Veel van de informatie over borstkanker is gericht op vrouwen. Maar er is een wezenlijk verschil borstkanker bij mannen en vrouwen. Toch is er in verhouding tot borstkanker bij vrouwen nog maar weinig bekend over borstkanker bij mannen en worden symptomen vaak laat onderkend.

Bewustzijn vergroten

Om meer bewustzijn van borstkanker bij mannen te creëren zijn het Antonie van Leeuwenhoek en UMC Utrecht een website gestart. Op de website is patiënteninformatie voor mannen met borstkanker te vinden. Zo vindt u hier meer informatie over de ziekte in het algemeen, de risicofactoren, erfelijkheid en het vaststellen van borstkanker. Daarnaast is er ook te lezen wat voor behandelingen er zijn en de mogelijke gevolgen daarvan. Op de site is er ook een lijst te vinden met vragen om de patiënt beter voor te bereide op een bezoek met de specialist.

Contact met lotgenoten

Behalve praktische informatie biedt de website ook een platform om met lotgenoten in contact te komen. “Mannen zijn een vergeten groep”, aldus initiatiefnemers Eveline Bleiker (psycholoog, Antoni van Leeuwenhoek) en Arjen Witkamp (oncologisch chirurg, UMCU). “De nieuwe website www.mannenmetborstkanker.nl heeft daarom als doel de bekendheid, kwaliteit en toegankelijkheid van informatie over borstkanker bij mannen te verbeteren.”

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 30 oktober 2017.

(Bron: Antonie van Leeuwenhoek)

Geef een reactie