Wat zijn hamertenen en wat is eraan te doen?

Spreekwoordelijke kromme tenen, die krijgt u als u zich ergert of plaatsvervangende schaamte ervaart. Gebeurt dit juist in de letterlijke zin van het woord, dan heeft u mogelijk last van hamertenen. En dat kan vervelende pijnklachten opleveren. Hoe ontstaan hamertenen en wat kunt u eraan doen?

Wat zijn hamertenen?

Als één van de kleine tenen in uw voet krom staat, is er sprake van een hamerteen. Deze tenen hebben 3 kootjes en de klachten ontstaan in de teengewrichten, tussen de kootjes in. Bij een hamerteen ontstaat de kromming in het gewricht tussen het 1e en 2e kootje, vanaf uw voet gezien. Vaak komt dit voor in uw 2e teen, direct naast de grote teen. Daarnaast kan het gebeuren dat dit gewricht tussen kootje 1 en 2 én het gewricht tussen het 2e en 3e kootje krom staat. 2 van zulke kromme kootjes vormen samen de zogeheten klauwteen. Hamer- en klauwtenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaan hamertenen?

Een hamerteen is vaak het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de buig- en strekspieren in de teen. Hierdoor blijft de teen in een gekromde houding staan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals reuma of andere lichamelijke aandoeningen. Ook de zogenoemde hallux valgus kan ermee te maken hebben. In dat geval staat de grote teen scheef, waardoor de 2e teen omhoog wordt gedrukt. Tot slot kan het dragen van te kleine of krappe schoenen hieraan bijdragen.

eelt
Lees ook: Last van eelt op uw voet? Zo verwijdert en voorkomt u het

Soepele en stugge hamertenen, wat zijn de symptomen?

Als uw teen krom staat, kan dat veel pijnklachten met zich meebrengen. Uw voeten hebben namelijk meer moeite om uw lichaamsgewicht te ondersteunen. Meestal is er eerst sprake van soepele hamertenen, die u nog zonder al te veel pijn kunt buigen. Maar is het eenmaal een stugge hamerteen geworden, dan blijft de teen krom staan. En dan doet het pijn als u de teen alsnog probeert te bewegen. Na verloop van tijd kan er bovendien een eeltlaag ontstaan, die voor extra veel pijn zorgt.

Is er iets aan te doen?

Door middel van een kleine operatie kunt u de kromme teen weer recht laten zetten. Ziet u dit niet zitten, dan kunt u kijken of u steunzolen of aangepast schoeisel kunt dragen. Ook kunt u een speciaal op maat gemaakte teenorthese dragen. Dit is een corrigerend hulpstuk voor uw voet, dat helpt om de druk op uw teen te verminderen.

(Bron: Tijd voor MAX, Expertisecentrum Voet & Beweging, Dr. Van Dalen: Voet- en Enkelchirurgie, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Livit, Pedicural Voetzorg, Podozorg.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Ferruccia says:

  Je kan oefeningen doen via voetentraining.nl
  Er zijn oefeningen voor hallux valgus (scheve grote teen) en ook voor hamertenen.
  je moet het langere tijd doen. Bij lang bestaande ernstige vervorming helpt het niet meer om alles recht te krijgen, maar wel kun je verbetering bereiken en vaak weer pijnvrij lopen.
  Ook andere voetklachten kun je via oefeningen verhelpen of verbeteren.
  Vraagt meer van je dan ‘steunzolen’ gebruiken of andere hulpmiddelen. Je moet een paar maal per week oefenen. Ook is het belangrijk goede schoenen te dragen. Daarin geven de voetentrainers duidelijke adviezen.